Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 2 Issue 1
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- Pages.15-20
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- 2004
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
Laboratory-scale fruiting body formation of Pleurotus ostreatus using the petri dish culture
느타리의 기내 자실체 형성 및 그 유도조건에 관한 연구
- Joh, Joong-Ho (Department of Applied Biochemistry, Konkuk University) ;
- Chu, Kyo-Sun (Department of Applied Biochemistry, Konkuk University) ;
- Kim, Beom-Gi (Molecular Physiology Division, National Institute of Agricultural Biotechnology) ;
- Kong, Won-Sik (Applied Microbiology Division, Agricultural Science and Technology) ;
- Yoo, Young-Bok (Applied Microbiology Division, Agricultural Science and Technology) ;
- Lee, Seung-Jae (Department of Applied Biochemistry, Konkuk University) ;
- Cho, Bong-Gum (Department of Applied Biochemistry, Konkuk University) ;
- Lee, Chang-Soo (Department of Applied Biochemistry, Konkuk University)
- 조중호 (건국대학교 자연과학대학 생명과학부) ;
- 추교선 (건국대학교 자연과학대학 생명과학부) ;
- 김범기 (농업생명공학원 분자유전과) ;
- 공원식 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
- 유영복 (농업과학기술원 응용미생물과) ;
- 이승재 (건국대학교 자연과학대학 생명과학부) ;
- 조봉금 (건국대학교 자연과학대학 생명과학부) ;
- 이창수 (건국대학교 자연과학대학 생명과학부)
- Published : 2004.03.31
Abstract
Pleurotus ostreatus, the oyster mushroom, is one of the most widely cultivated and important edible mushrooms in the world. In order to study the developmental process of P. ostreatus and its regulatory mechanism, a new culturing method needs to be established for inducing the fruiting body and sporulation in the laboratory. In this study, we have examined whether the fruiting body of P. ostreatus can be formed on the plastic petri dish which are commonly used for cell culture in the laboratory. The strain was cultured on
국내에서 많이 재배되는 버섯 중의 하나인 느타리 P. ostreatus는 먹물버섯이나 치마버섯과는 달리 실험실 수준에서의 자실체 발생이 힘든 것으로 알려져 있다. 본 연구에서는 실험실에서 느타리버섯을 샤레를 이용하여 전 발생과정을 유도하기 위한 방법을 검토하였다. 샤레상의 배양조건은 프라스틱 샤레 (