Abstract
Black spot disease on sweet persimmon (Diospyros kaki cv. Fuyu) was found from the farmer's refregerated ware house located in Dong-eup, Changwon city, Gyeongnam province, Korea, 2002. The typical symptoms of the disease was appeared black spot on surface of fruits. Colonies of causal fungus were developed velvety and later turned olivaceous black to sooty black in color on PDA. Conidia were pale brown to golden brown in color and ovoid, obclavate to obpyriform, rarely ellipsoid in shape. and were 12∼46 ${\times}$ 6∼12 ${\mu}{\textrm}{m}$ in size. Septa were 3∼5 transvers, 1∼2 longitudinal or oblique. Conidia were mostly beakless and generated chains by means of secondary conidiophores. Conidiophores were pale to mid brown in color and 42∼95 ${\times}$ 3∼5 ${\mu}{\textrm}{m}$ in size. The optimum temperature for growth of the fungus was about 25∼3$0^{\circ}C$. This is the first report on the black spot of sweet persimmon caused by Alternaria alternata (Fr.) Keissler in Korea.
2002년 경남 창원시 동읍 단감 저온 저장고에 저장중인 과실에서 검은점무의 증상이 심하게 발생하였다. 병징은 과실표면에 검은색 둥근 반점이 생기고 병반부위가 확대되면서 그 위에 암갈색의 곰팡이를 형성한다. 병반부위를 절단해 보면 감염된 표피에서부터 시작하여 과육내부까지 갈색으로 변색되고 스폰지 모양으로 부패되어 상품성이 전혀 없다. 병원균의 분생포자는 난형, 곤봉형, 서양배형이고 드물게 타원형도 있으며 횡격막이 3∼5개, 종격막이 1∼2개 있다. 색깔은 연한 갈색 또는 금색을 띄는 갈색이고 크기는 12∼46${\times}$6∼12$\mu\textrm{m}$이었다. 분생포자경은 연한 담갈색이고, 크기는 42∼95${\times}$3∼5 $\mu\textrm{m}$이었다. 균사생육적온은 25∼3$0^{\circ}C$이었다. 단감 저장중 과실에 발생한 병징과 병원균의 균학적 특징을 조사한 결과, 이 병을 Alternaria alternata (Fr.) Keissler에 의한 단감 검은점무의병으로 명명하고자 제안한다.