Increased Stability of Bacillus polyfermenticus SCD in Low pH, High Temperature and High Glucose Concentration via Three Layer Coating

Bacillus polyfermenticus SCD의 Three Layer Coating에 의한 pH, 열, 높은 glucose 농도에 대한 안정성효과

  • 이진옥 (신라대학교 공과대학 생명공학과) ;
  • 전경동 ((주)바이넥스 중앙연구) ;
  • 강재선 ((주)바이넥스 중앙연구) ;
  • 이재화 (신라대학교 공과대학 생명공학과)
  • Published : 2004.06.01

Abstract

Bacillus polyfermenticus SCD derived from Bacillus sp., which is commonly called as Bisroot$^{ⓡ}$. The goal of this study, is to Increase stability of Bacillus polyfermenticus SCD in low pH, high temperature and high glucose concentration via three layer coating. The viability of coated Bacillus polyfermenticus SCD increased to 30%, 20%, 14% in the condition of pH 2 4 6 than that of uncoated Bacillus polyfermenticus SCD at 37$^{\circ}C$ for 4 h. Final viability of the coated Bacillus polyfermenticus SCD in 80$^{\circ}C$ increased to 40% than that of uncoated Bacillus polyfermenticus SCD. In high glucose concentration coated Bacillus polyfermenticus SCD is more stable than uncoated about 50%. In conclusion, the three layer coated Bacillus polyfermenticus SCD is very stable for low pH, high temperature and high glucose concentration.

Bacillus sp. 유래의 Bacillus polyfermenticus SCD를 Bisroo $t^{ⓡ}$라고 부르고, 이것은 생균제로서 산업적으로 매우 유용하다. 본 연구에서는 B. polyfermenticus SCD를 산업적으로 활용성을 증대시키기 위해 three layer coating법을 사용하여 인공위액의 pH 변화에 대한 안정성과 열안정성, glucose 농도에 따른 안정성을 연구하였다. 그 결과 코팅한 B. polyfermenticus SCD가 인공위액에 대한 내성에서는 배양 4시간을 기준으로 pH 2는 30%, pH 4는 20%, pH 6은 14% 상승효과가 있었음을 알 수 있었고, 온도변화에 대한 안정성에서는 코팅한 B. polyfermenticus SCD가 8$0^{\circ}C$에서 2시간 기준으로 안정성이 약 40% 증진됨을 확인할 수 있었다. 고농도 (30%)의 glucose에서 코팅한 B. polyfermenticus SCD는 안정하였으며, 코팅하지 않은 것보다 약 50% 안정성이 증대됨을 확인할 수 있었다. 그리고 pH 4.0에서는 코팅한 B. polyfermenticus SCD는 코팅을 하지 않은 B polyfermenticus SCD보다 전체적으로 생존율이 40% 이상, pH 6.0에서는 생존율이 42% 이상 증진됨을 알 수 있었다.

Keywords

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