SSOP Program Development for HACCP Application in Fresh Raw Fish Manufacturing

싱싱회류 생산업체의 HACCP 적용을 지원하기 위한 SSOP Program 개발과 성과

  • 박완희 (진주보건대학 보건행정과) ;
  • 이성학 (진주보건대학 보건행정) ;
  • 정덕화 (경상대학교 농업생명과학대학 식품공학과)
  • Published : 2004.06.01

Abstract

This study aims at developing an easily-applicable Sanitation Standard Operating Procedure(SSOP) program for Fresh raw-fish manufacturing. It compares the sanitation inspection results of SSOP-program-applied procedure and non-applied procedure. The samplings for bacteriological examination were collected from the touching surface of food and from the personal workers. The sanitation status was recorded in the check-up list. The results were statistically analyzed to ascertain the efficiency of the SSOP program. The present official KFDA check-up list for sanitation inspection is composed of 51 items. Each item is judged to be fit or unfit to the standards. When the unfit items are more than 6, the work-place is judged to be insanitary. But in this study, the results of sanitation inspection are scaled in points in the 70% allotment, and the results of bacteriological examination are scaled in points in 30%, totaling 100%. Below 60 scores are judged to be insanitary and administratively punished; 61-75 scores are judged to be average; 76-85 good; above 86 excellent. The sanitation inspection scores by the improved check-up list went up by two grades from 71.8 (before SSOP program) to 88.6 (after SSOP program). The results of bacteriological examination also improved from 57.5 to 98.2. The total scores of both results converted in the allotment of 70% and 30% also showed an improvement by two grades from 66.4 (before SSOP program) to 93.4 (after SSOP program). The above results show that the manufacturers participated in this study are following the 8 essential sanitary procedures which are needed to anchor the HACCP system.

본 연구는 우리나라에서는 새로운 형태의 생선회인 싱싱회 생산업체에 HACCP시스템이 정착되는 것을 지원하기 위하여 작업자가 쉽게 활용할 수 있는 SSOP(Sanitation Standard Operating Procedure:)프로그램을 개발하여 이를 활용하여 SSOP프로그램이 없이 일반적인 방법으로 식품을 위생적으로 생산하려고 하는 것과 SSOP프로그램을 제정하여 이를 활용하여 작업할 때의 위생 이행 효과를 식품접촉표면 시료와 작업자 개인위생 시료를 세균 검사하고, 위생 점검표로 위생 감사하여 그 결과를 합산하고 통계 분석하여 SSOP프로그램의 활용 성과를 확인한 것이다. 현재 정부에서 사용하는 5때 항목의 적합/부적합 여부로 부적합이 6개 이상이면 위생불량으로 판정하는 위생감사와 달리 위생감사 내용을 점수로 계량화하여 70%로 환산하고 샘플링의 세균 검사 결과도 계량화하여 이를 30%로 환산하여 두 결과를 합산하여 100점으로 하였다 그 결과 60점 이하이면 위생 불량으로 행정제재, 61-75점이면 보통, 76-85점이면 양호, 86점 이상이면 우수로 판정하고 SSOP프로그램을 활용한 위생 실태를 통계적으로 분석하였다. 새로 개량한 위생 점검표에 의한 위생 이행과 위생 시설 구비 여부를 점검한 환산 점수는 활용 전 11.8%에서 활용 후 88.6%로 위생 등급이 두 등급 향상되었다 세균 검사 결과를 점수로 환산한 결과도 57.5%에서 98.2%로 개선되었으며 유의한 차이가 있었다. 위 두 부분(위생감사와 세균 검사 결과)의 환산 점수를 각각 70%와 30%로 환산하여 총합 점수로 분석한 SSOP 활용 전 후의 성과도 66.4점에서 93.4점으로 향상되었다 상기 결과로 당 연구 대상 업체는 HACCP시스템의 올바른 정착에 필요한 위생의 8가지 핵심 내용이 관리 하에 있음이 입증되었다.

Keywords

References

  1. 윤서석, 한국식품사 연구, 신광출판사, p150-151, 1998
  2. 조영제: 회 이야기;, http://www.Lucas.pe.kr/happy/bada/fish/hoe.htm
  3. Codex alimentarius commission, joint FAO/WHO Food standards prograine; Hazard Analysis and critical control point System and Guidelines for its Application, codex Alimentarius Supplement to volume 1B General Requiements, 1995
  4. 식품의약품 안정청 : HACCP, http://www.kfda.go.kr
  5. 박완희, 이병철: 새로 고쳐 쓴 국제 표준에 따른 HACCP 실무, 뱅골집, 43, 2002년
  6. 박완희, 이병철: 새로 고쳐 쓴 국제 표준에 따른 HACCP 실무, 뱅골집, 99-108, 2002
  7. 박완희, 이병철: 새로 고쳐 쓴 국제 표준에 따른 HACCP 실무, 뱅골집, 18-19 2002
  8. 식품의약품 안정청 : HACCP, http://www.kfda.go.kr
  9. 박완희, 이성학: 숙성회류의 HACCP시스템과 모델 개발과 적용, 한국환경위생학회지, 29(5), 86-100, 2003
  10. 박완희, 이병철: 새로 고쳐 쓴 국제 표준에 따른 HACCP 실무, 뱅골집, 109-111, 2002
  11. SGS, Hygiene audit: fish, checklist, 2002
  12. Paulson, D.S.; A comparative evaluation of different hand cleansers. Dairy, Food and Environ. Sanit.14(9), 524-528, 1994
  13. 식품의약품 안정청: 식품공전, 식품공업협회, 622-623, 2002
  14. 식품의약품 안정청: 식품공전, 식품공업협회, 638-647, 2002
  15. 식품의약품 안정청: 식품공전, 식품공업협회, 650-643, 2002
  16. Jean, F. MacFaddin : Biochemical Tests for identifi cation of Medical Bacteria. lippin cott Williams & Wilkins, 2002
  17. Harrigan,W.F.McCance M.E: Laboratory methods in food and dairy microbiology, Academic press INC, N.Y., 1976
  18. Solberg, M, Buckalew, J.J, Chen, C.M, Scha ffner, D.W., O'neill, K, McDowell, Jo, Post, L.S. and Boderck, M: Microbiohiological safety assurance system forfood service facilitie, Food Technol, 44, 68-73, 1990
  19. 식품의약품 안정청: 식품공전, 식품공업협회, 486, 2002
  20. 식품의약품 안정청: 식품공전, 식품공업협회, 488, 2002