DOI QR코드

DOI QR Code

Studies on the Cultivation Technique and Evaluation of Forage Resources for a New Oil Crop Chufa(Cyperus esculentus L.)

새로운 유지작물 기름골의 재배기술과 사료가치

  • Published : 2004.06.01

Abstract

A new oil crop chufa(Cyperus esculentus var. sativus) was studied to evaluate the yield potential of tuber and productivity of leaf as a new forage crop resources. Response to nitrogen fertilizer was not clear, showing low yield over 10kg/l0a of nitrogen application. Tuber yield was higher at 50cm $\times$ 15cm and 50cm$\times$20cm of planting population of tuber. Planting at early May showed high tuber yield, and sprouting tuber planting could not increased the tuber yield. The plant height of Chufa is 126cm, and the number of tiller per $\m^2$ are 671. It is moderate to lodging, but susceptable according to the amount of field products. Fresh forage and dry matter yield of above ground of chufa were 2,135kg/10a, and 590kg/l0a, respectively. The contents of crude protein, ether extract, fiber, ash, and acid detergent fiber are 24.8%, 8.1%, 38%, 64.4%, 52.8%, and 55.9%, respectively. It was considered that the nutritive value of chufa leaf in maturing stage was so good as rice straw.

새로 도입된 기름골의 적정 질소 시비량, 재식거리 및 파종기를 규명함과 동시에 수확 후 농업부산물인 경엽의 사료가치를 요약하면 아래와 같다. 기름골의 질소시비에 대한 반응이 둔감하여 질소 시용량이 많을수록 생괴경의 수량이 감소되었으며, 질소의 적정시비량은 10kg/10a 정도이며, 적정 재식거리는 휴폭 50cm, 주간거리 15∼20cm로 하여, 1본 2립씩 파종하는 것이 생괴경 수량성이 높곤 파종기는 파종전 5일간 침종한 후 5월 10일경에 파종할 경우 초장이 길고, 주당 괴경수도 많았다. 또한, 기름골 수집종의 사료 가치 평가에서 초장은 평균 126cm, $\m^2$당 경수는 671개, 도복은 중 정도이었으며, 괴경 수확 후 잎의 10a당 생초수량은 2,135kg, 건물수량은 590kg 정도이었으며, 사료가치는, 경엽의 조단백질 함량은 볏짚보다 약 2배 정도 높고 조지방도 다소 높으며 가축의 기호성은 볏짚과 비슷하였다. 그리고, 사일리지 품질특성 중 ADF 값은 볏짚보다 낮으며, NDF 및 가소화 양분 총량은 거의 같았고, 소화율은 11% 정도 높으므로서, 기름골 부산물인 경엽은 조사료로서의 이용이 충분히 가능하다고 인정된다.

Keywords

References

  1. 농림부. 2002. 농림업 주요 통계
  2. 박근제. 2003. 우리 나라 초지.사료작물 연구발전 방향. 축산기술연구소 별책
  3. 이성규, 황의경. 2002. 사료자원으로서 chufa(Cyperus esculentus L.)의 생장특성과 사료가치.한초지 22(1):1-8
  4. 이재용. 2003. Symposium for enhancing qualityof imported forage in animal industry - 국내 조사료 생산확대 방안. 한초지 별책
  5. 축산기술연구소. 2002. Standard tables of feedcomposision in Korea. 별책
  6. 토양화학분석법. 1988. 농촌진흥청
  7. A.O.A.C. Official methods of analysis(16th ed.)1995. Association of Official Analytical Chemists, Washington, D.C
  8. El-Tahawi, B.S., M.A. Habib, Y.A. Ashoush and G.A. Khalil. 1984. Lipids and sterols compositionof Egyptian chufa nut tubers. Minufiya J. Agri.Research (Egypt). 9(July 1984): 501-519.(Issued1987)
  9. Gifford, E.M. and D.E. Bayer. 1995. Develop-mental anatomy of Cyperus esculentus(yellownutsedge). Int. J. Pl. Sci. 156(5):622-629 https://doi.org/10.1086/297284
  10. Goring, H.K. and P.J Van Soest. 1970. Foragefiber analysis. Ag. Handbook. No.379. ARS.USDA. Washington, D.C
  11. Linssen, J.P.H., J.L. Cozijnsen and W. Pilnik.1989. Chufa(Cyperus esculentus) : a new sourceof dietary fibre. J. Sci. Food Agri. 49(3):291-296 https://doi.org/10.1002/jsfa.2740490305
  12. Moore, J.E. 1970. Procedure for the two stage In vitro digestion of forage. Univ. of Florida, Department of Animal Science
  13. Mosquera, L.A., C.A. Sims, R.P. Bates and S.F. O'keefe. 1996. Flavor and stability of 'Horchata de Chufas'. J. Food Sci. 61(4):856-861 https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1996.tb12219.x
  14. Oderimde, R.A. and A.O. Tairu. 1988. Evaluation of the properties of yellow nutsedge(Cyperus esculentus) tuber(chufa) oil. Food Chem. 28(3):233-237 https://doi.org/10.1016/0308-8146(88)90055-6
  15. Okoli, C.A.N., D.G. Shilling, R.L. Smith and T.A Berwick. 1997. Genetic diversity in purple nutsedge (Cyperus esculentus L.) and yellow nutsedge (Cyperus esculentus L.). Biol. Contr. 8(2): 111-118 https://doi.org/10.1006/bcon.1996.0490
  16. Pascual, B., J.V. Maroto and S. Lopez-Galarza.1995 Cultivation of 'chufa' crop(Cyperus escul-entus L.) in the district of L'Horta of Valencia. Africola-Verge1(Espana). 157:13-28
  17. Tilley, J.A.M. and R.A. Terry. 1963. A two stage technique for In vitro digestibility of Forage Crops
  18. Umerie S.C., N.A. Obi and E.O. Okafor. 1997. Isolation and characterization of starch from Cyperus esculentus tuber. Bioresource Technology 62:63-65 https://doi.org/10.1016/S0960-8524(97)00040-0
  19. Vries, F.T. de. 1991. Chufa(Cyperus esculentus, Cyperaceae) : a weedy cultivar or a cultivated weed ? Economic Botany. 45(1):27-37 https://doi.org/10.1007/BF02860047