Abstract
Mycelial growth and days required for sclerotial formation(DRSF) in vitro, and disease incidence of infected plants in the field were investigated to evaluate disease resistance of nine garlic cultivars against two species of Sclerotium causing garlic white rot. There were differences among mycelial growth and sclerotial formation of two white rot pathogens on different garlic cultivars in vitro. Mycelial growth showed the highest level on the clove of 'Daeseo'. Sclerotia of two white rot pathogen were formed the earliest on the clove of 'Kodang' and the latest on the clove of 'Namdo'. In field trial all of nine garlic cultivars were highly susceptible to Sclerotium cepivorum and cold-type garlics were less susceptible than warm-type garlics. Meanwhile garlic cultivars used showed differences among resistant responses to Sclerotium sp., forming large sclerotia. All of warm-type garlics showed highly susceptible response, but three cold-type garlics, 'Seosan', 'Danyang' and 'Yechon' showed moderate resistant response and 'Euisung' showed resistant response. To evaluate cultivar resistance of garlics quantitatively disease progress curve was transformed as linear regression equation. Among the intercept (early disease incidence) and the slope (disease infection rate) obtained from the transformed equation, final disease incidence, and area under disease progress curve(AUDPC), AUDPC was the most effective to evaluate disease resistance of garlics to both of white rot pathogens. There was little correlation between mycelial growth and sclerotial formation on garlic cloves in vitro, and epidemiological parameters (early disease incidence, final disease incidence, disease infection rate, AUDPC) obtained from the field trial. Mycelial growth of S. cepivorum was positively correlated with final disease incidence and disease infection rate obtained from the field trial, meanwhile DRSF was negatively correlated with the epidemiological parameters.
마늘흑색썩음균핵병에 대한 국내재배 마늘의 품종저항성을 구명하기 위하여 발병에 관여하는 Sclerotium cepivorum과 대균핵을 형성하는 Sclerotium sp.에 대한 invitro clove inoculation법에 의한 균사생장과 균핵형성소요 일수 그리고 이병포장에서의 품종별 발병정도를 조사하였다. 마늘인편 절편상에서의 병원균의 생장과 균핵형성은 품종 또는 병원균간에 차이를 보였다. 대서종에서는 두 가지 병원균 모두 가장 높은 균사생장을 보였다. S. cepivorum과 Sclerotium sp.의 균핵은 고당종에서 가장 빠르게 형성되었고, 남도종에서 가장 늦게 형성되었다. 포장에서의 품종별 병 저항성에 있어서는 S. cepivorum에 대해서는 모든 마늘에서 이병주율이 50% 이상으로 시험 품종 모두 감수성인 것으로 판명되었으며, 난지형마늘에 비해 한지형마늘에서 발병이 적었다. Sclerotium sp.에 대해서는 난지형 마늘 모두 고도의 감수성이었고, 한지형마늘은 서산종, 단양종 그리고 예천종이 중도저항성이었으며 의성종은 저항성인 것으로 나타났다. 마늘의 품종저항성을 정량적으로 평가하기 위하여 병진전곡선을 1차 회귀직선화하여 얻은 초기발병치(intercept), 병진전속도 및 병진전곡선하면적(AUDPC)을 비교한 결과 초기발병과 병진전이 함께 고려된 AUDPC가 품종별 병저항성을 평가하는데 적당한 것으로 나타났다. In vitro 조건하에서의 균사생장 및 균핵형성과 포장에서의 역학지수(초기발병치, 최종발병치, 병진전속도, AUDPC)와의 상관관계를 조사한 결과, S. cepivorum에 대하여 균사생장과 최종발병치, 균사생장과 병진전속도간에는 정의상관을, 그리고 균핵형성과 역학지수간에는 부의 상관을 보였으나 5% 수준에서 유의성은 없었다.