Antimicrobial Effects of Vinegar on the Harmful Food-Born Organisms

식품유해세균에 대한 식초의 항균효과

  • 우승미 (계명대학교 식품가공학과) ;
  • 장세영 (계명대학교 식품가공학과) ;
  • 김옥미 (대경대학 호텔조리계열) ;
  • 윤광섭 (대구가톨릭대학교 식품공학과) ;
  • 정용진 (계명대학교 식품가공학과)
  • Published : 2004.03.01

Abstract

We investigated antimicrobial effects of commercial vinegar on the harmful food-born organisms. As a result, antimicrobial effects of brown rice vinegar showed stronger than persimmon and artificial vinegar. In 10${\mu}$L/mL concentration of brown rice vinegar was completely inhibited about 5 strains except for V. parahaemolyticus, it was inhibited 15${\mu}$L/mL concentration. Therefore vinegars were effective for inhibition acitivity against food borne organisms. S. aureus and E. coli treated with 25${\mu}$L/mL concentratioin brown rice vinegar was observed by scanning electron micrographs(SEM). The cells were expanede and a part of cell wall was completely destructed by brown rice vinegar.

본 연구에서는 시판되고 있는 식초를 이용하여 6종의 식품 유해세근에 대한 항균력을 비교하였다. 그 결과, 감식초와 현미식초는 합성식초에 비해 S. aureu, M. luteus, S. enteritidius 및 E. coli에서 항균 활성이 높게 나타났으며, 현미식초가 감식초에 비해 식품유해세균에 대한 항균활성이 비교적 더 높게 나타났다. 현미식초의 농도에 따른 항균활성을 조사한 결과 5종의 그람양성 세균 및 음성 세균 모두 10$\mu$L/mL 이상의 농도에서 생육이 거의 억제되었으나, V. purahaermolyticus는 15$\mu$L/mL 농도에서 생육이 거의 정지되어, 현미식초는 식품 부패균과 대장균 생육억제에 우수한 것으로 나타났다. 식초처리에 의한 미생물의 형태 변화를 전자 현미경으로 관찰한 결과 S. aureu, E coli 모두 세포가 팽윤되고 일부 세포벽이 완전히 파괴된 형태를 관찰할 수 있어 식초처리로 인해 세균의 생육이 억제되는 것을 알 수 있었다.

Keywords

References

  1. 野崎一彦 (1986) 天然物による食品の現狀と效果. 月刊フ-ドケミカル, 2, 45
  2. 김병묵 (2002) 식품저장학. 진로연구사, 서울, p.53-75
  3. Lee, B.W. and Shin, D.H. (1991) Screening of natural antimicrobial plant extract on food spoilage microorganisms. Korean J. Food Sci. Tecbnol., 23, 200-204
  4. 노현정 (1995) 녹차 물추출물의 쌀밥 부패미생물에 대한 항균활성, 품질 및 저장성 향상에 미치는 효과. 원광대학교 대학원 석사학위논문
  5. Oh, D.H., Lee, M.K. and Park, B.K. (1999) Antimicrobial activities of commercially available tea on the harmful foodbome organisms. J. Korean Soc. Food Sci. Nut., 28, 100-106
  6. Park, U.Y., Chang, D.S. and Cho, H.R. (1992) Screening of antimicrobial activity for medicinal herb extracts. J. Korean Soc. Food Nut., 21, 91-96
  7. Kim, M.J., Byun, M.W. and Jang, M.S. (1996) Physiological and antibacterial activity of bamboo leaves. J. Korean Soc. Food Nutr., 25, 135-142
  8. 지원대, 정민선, 최웅규, 최동환, 정영건 (1998) 마늘즙의 미생물증식 억제효과. Agric. Ole. Bioteclmol
  9. Yeo, S.G., Ahn, C.W., Kim, I.S., Park, Y.B., Park, Y.H. and Kim, S.B. (1995) Antimicrobial effect of tea extracts from green tea, oolong tea and black tea. J. Korean Soc. Food Nutr., 24, 293-298
  10. Ha, Y.D. and Kim, K.S. (2000) Civilization history of vinegar. Food Industry and Nutrition, 5, 1-6
  11. leong, Y.J., Seo, J.H., lung, S.H., Shin, S.R. and Kim, K.S. (1998) The quality comparison of uncleaned rice vinegar by two stages fermentation with commercial uncleaned rice vinegar. Korean J. Postharvest Sci. Tecbnol., 5, 374-379
  12. 윤광섭, 김순동, 정호덕, 최용희 (2000) 한외여과를 이용한 사과식초의 청징화와 투과특성. J. Korean Soc. Agric. Chem. Biotecbnol., 43, 24-28
  13. Yang, H.C. and Choi, D.S. (1979) Physiological characteristics of acetic acid bacteria isolated from clover flower vinegar. J. Korean Agric. Chem. Soc. 22, 150-159
  14. 남상해, 양민석 (1995) 산국 추출물의 항균력. 한국농화학회지, 38, 269-272
  15. Choi, S.C. and lung, J.S. (1997) Studies of antimicrobial from extracts of Impatiens Balsamina( I ). J. Korean Fiber Soc., 34, 393-399
  16. Kand, S.K., Sung, N.K., Kim, Y.D., Lee, J.K., Song, B.H., Kim, Y.W. and Park, S.K. (1994) Effects of ethanol extract of leaf Mustard on the growth of microorganisms. J. Korean Soc. Food Nutr., 23, 1014-1019
  17. Kim, M.O., Kim, M.K., Lee, K.R. and Kim, S.D. (1998) Selective antimicrobial effects of spice extracts against Lactobacillus plantarum and Leuconostoc mesenteroides isolated from Kimchi. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotecbnol., 26, 373-378
  18. Hwang, J.K., Kim, H.J., Shim, J.S. and Pyun, Y.R. (1999) Bactericidal activity of chitosan on Streptococcus mutans. Korean J. Food Sci. Tecbnol., 31, 522-526