초록
1998년에서 2002년까지 5년간 감 탄저병이 심하게 발생하는 농가 포장에서 탄저병균의 분생포자 비산과 발생 생태를 조사하였다. 탄저병 포자의 비산은 4월 초순부터 시작하여 6, 7월에 최대치에 이르고 8월 초순부터는 급격히 감소하였다. 분생포자의 비산은 그 시기의 강우와 밀접한 관계가 있었으며 주변에 새로운 감염이 늘어남에 따라 비산량이 급격하게 증가하였다. 4월 중에 비산하는 분생포자는 탄저병 발생에 직접적인 영향을 미치지 못하였지만 5월 초의 포자 비산은 신초와 어린가지에 병 발생량이 많아졌고 이것은 어린 과실에 감염율을 높이는 결과를 가져와 전체적으로 탄저병 발생일 많아졌다. 이시기에 적절한 방제를 하지 않으면 탄저병 발생이 폭발적으로 증가하여 8월 하순에는 96.5%까지 발생하였다. 병든 과실은 대부분 낙과 되었는데 일찍 발생할수록 낙과율이 높았으며 심한 포장에서는 8월 하순에 이미 84.1%의 과일이 낙과하였다. 탄저병은 저장 및 유통 중에도 발생하는데 대부분 포장에서 재배기간 중에 감염된 것으로 아주 작은 병반이 형성된 과일을 가려내지 못한 것이 저장 중에 병이 진전된 것이다. 경남 지방에서 조사한 저장 중의 탄저병 발생율은 1.2${\sim}$1.6% 정도이다.
The disease development of Anthracnose of sweet persimmon in relation to release of conida of Colletotrichum gloeosporioides were observed in a farmer's field located in Jinju from 1998 to 2002. The conidia started to release from early April and reached maximum in June to late July. The amount of conidia production reduced drastically from early August. The number of conidia trapped was closely related to amount of precipitation at the same period and number of new infections on the emerging branches and young fruits in orchard. The conidia released during the April was not effected to disease occurrence of persimmon tree but the spores produced from inoculum source after early May significantly important to the infection of the pathogen on emerging branch and this infection was directly related to infections on young fruits. Consequently the early infections on the branches brought severe occurrence of Anthracnose in the orchard. Most of the infected fruits were dropped in unripe state. The earlier infection caused the earlier fruit drop. The rate of fruit drop was reached up to 84.1% in August when the disease was occurred severely. Anthracnose of sweet persimmon also occurred in market shelf and storage warehouse. The anthracnose fruits are presumed to be infected while in orchard. Because the symptom formed on the fruit was too tiny to eliminate, the infected fruits were involved in storage boxes and anthracnose gradually developed in storage condition. The rate of diseased fruit observed in Jinju area were 1.2 to 1.6%.