Journal of Gastric Cancer
- Volume 4 Issue 4
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- Pages.242-251
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- 2004
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- 2093-582X(pISSN)
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- 2093-5641(eISSN)
Jejunal Pouch Interposition (JPI) after Distal Gastrectomy in Patients with Gastric Cancer
위암 환자에서 원위부 위절제 후 공장낭 간치술
- Jeon, Hae-Myung (Department of Surgery, College of Medicine, The Catholic University of Korea) ;
-
Kim, Wook
(Department of Surgery, College of Medicine, The Catholic University of Korea) ;
- Hur, Hoon (Department of Surgery, College of Medicine, The Catholic University of Korea) ;
- Lee, Joon-Hyun (Department of Surgery, College of Medicine, The Catholic University of Korea) ;
- Won, Jong-Man (Department of Surgery, College of Medicine, The Catholic University of Korea)
- 전해명 (가톨릭대학교 의과대학 외과학교실) ;
-
김욱
(가톨릭대학교 의과대학 외과학교실) ;
- 허훈 (가톨릭대학교 의과대학 외과학교실) ;
- 이준현 (가톨릭대학교 의과대학 외과학교실) ;
- 원종만 (가톨릭대학교 의과대학 외과학교실)
- Published : 2004.12.01
Abstract
Purpose: Recently, because of the increasing numbers of early gastric cancer patients and improvements in their survivals, greater attention has been directed towards the quality of life and nutritional status of gastric cancer patients after surgery. However, conventional reconstructions, Billroth- I, -II (B-I and B-II) or Roux-en-Y, have proven to have certain limitations, such as a small reservoir, and a malabsorption for iron, fat, calcium, and carotene. To overcome these limitations, we used a jejunal pouch interposition(JPI) after a distal gastrectomy not only to substitute for the small reservoir but also to maintain a physiologic pathway for ingested foods. Materials and Methods: A total of 196 gastric cancer patients who underwent a distal gastrectomy between March 2001 and February 2004 were divided into 3 groups: JPI group (n=100), B-I group (n=29), and B-II group (n=67). We assessed the patient's nutritional status, gastric emptying time, and gastrofiberscopic findings. Results: The percents of body weight loss at 6 months, 1 year, and 2 years postoperatively in the JPI group (
목적: 최근 조기위암 환자가 증가하기 때문에 수술 후 환자의 영양상태 개선을 포함한 삶의 질에 많은 관심이 모아지고 있다. 그러나 원위부 위절제 후 많이 이용되고 있는 Billroth-I, II 및 Roux-en-Y 술식은 남은 위의 작은 용량과 십이지장 우회에 따른 철분, 지방, 칼슘, 카로틴 등의 흡수 장애 등의 단점이 있다. 이를 보완하고자 저자들은 위 원위부 절제 후 소장낭을 저장소 역할을 하게 하고, 또한 십이지장과 문합하여 음식물이 생리적 방향으로 통과하도록 공장낭 간치술을 시행하였다. 대상 및 방법: 2001년 3월부터 2004년 2월까지 가톨릭의과대학 성가병원 외과에서 위암으로 원위부 절제를 시행한 196예를 공장낭 공장낭 간치술(JPI 군, n=100), B-I 군(n=29), B-II군(n=67)으로 나누어, 혈액 및 생화학적 검사의 변화, 몸무게를 포함한 영양학적 변화 및 위내시경 소견과 위 배출시간을 분석하였다. 결과: 환자들의 체중은 3군 모두 술 후 6개월에 최대로 감소된 후 회복되는 경향을 보였으며, 술 후 6개월, 1년, 2년째의 체중 감소율이 JPI군이