Journal of the korean academy of Pediatric Dentistry (대한소아치과학회지)
- Volume 31 Issue 2
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- Pages.202-211
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- 2004
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- 1226-8496(pISSN)
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- 2288-3819(eISSN)
THE EFFECT OF XYLITOL ON THE LACTOSE FERMENTATION OF STREPTOCOCCUS
Streptococcus의 유당분해에 대한 자일리톨의 효과
- Shin, Kang-Ho (Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Chonnam National University and Dental Research Institute) ;
- Choi, Nam-Ki (Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Chonnam National University and Dental Research Institute) ;
- Kim, Seon-Mi (Department of Dental Hygiene, Gwang-ju Health College) ;
- Oh, Jung-Suk (Department of Microbiology, College of Medicine, Chonnam National University) ;
- Yang, Kyu-Ho (Department of Pediatric Dentistry, School of Dentistry, Chonnam National University and Dental Research Institute)
- 신강호 (전남대학교 치과대학 소아치과학교실 및 치의학연구소) ;
- 최남기 (전남대학교 치과대학 소아치과학교실 및 치의학연구소) ;
- 김선미 (광주보건대학 치위생과) ;
- 오종석 (전남대학교 의과대학 미생물학교실) ;
- 양규호 (전남대학교 치과대학 소아치과학교실 및 치의학연구소)
- Published : 2004.05.31
Abstract
Xylitol is a 5-carbons carbohydrate, which can be replaced with sucrose for preventing dental caries. To study the effect of xylitol on the fermentation of lactose in bacteria, the important oral bacteria such as Streptococcus(S.) mutans, S. oralis and S. salivarius were studied. The optical density using spectophotometer and the cell concentration were assessed to evaluate the combined effect of lactose and xylitol against the bacteria. Thin layer chromatography and lactose-PTS activity test were performed to evaluate the effect of xylitol on the fermentation of lactose in S. mutans and by
자일리톨은 탄소 5개가 있는 탄수화물로 치아우식증을 억제할 목적으로 사용되는 자당 대체물이다. 본 논문은 구강 중요 세균인 Streptococcus mutans, Streptococcus oralis, Streptococcus Salivarius에서 유당분해에 대한 자일리톨의 작용을 관찰하고자 하였다. 세균에 대한 유당과 자일리톨의 병합효과를 보기 위하여 분광광도계를 이용한 흡광도를 측정하였고 생균수 검사를 실시하였다. Streptococcus mutans 또는