Journal of Dairy Science and Biotechnology
- Volume 21 Issue 2
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- Pages.97-104
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- 2003
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- 2733-4554(pISSN)
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- 2733-4562(eISSN)
Reduction of Antigenicity of Bovine Casein by Microbial Enzymes
미생물효소에 의한 우유 casein의 항원성 저감화
- Choe, Hyeon-Seok (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
- Ahn, Jong-Nam (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
- Jeong, Seok-Geun (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
- Ham, Jun-Sang (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
- In, Yeong-Min (National Livestock Research Institute, R.D.A.) ;
- Kim, Dong-Un (National Livestock Research Institute, R.D.A.)
- 채현석 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 안종남 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 정석근 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 함준상 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 인영민 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 김동운 (농촌진흥청 축산기술연구소)
- Published : 2003.11.21
Abstract
It is extremely important to destroy the antigenicity of milk proteins for dietetic treatment of infants with milk allergy. Enzymatic digestion of milk protein is not only effective for destroying antigenicity, but it also is less liable to alter the nutritive value. Bovine casein was hydrolyzed with eight different commercial proteases derived from bacterias or fungi, either individually or in combination to eliminate protein allergenicity. The average molecular weight of casein hyrdolysates determined by size exclusion chromatography is about 550
본 연구에서는 우유 앨러지의 원인물질중의 하나인 casein단백질을 생체가 알르겐 물질로 인식할 수 없는 수준의 분자로까지 분해하여 항원성을 저감시키고 또한 풍미가 좋은casein분해물을 제조하기 위하여 분해특성이 다른 효소를 사용하여 만들어진 분해물의 특성과 항원성을 조사하였다. 박테리아 효소인 Neutrase, Alcalase, Protamex, Pescalase을 처리한 casein가수분해물의 평균분자량은 1,100~2,300 dalton이었고 곰팡이 효소인 MP, Flavourzyme, LP, Promod경우에는 거의 770 ~ 1,140 dalton범위였다. 항원성 저감정도를 측정하기 위하여 토끼항casein항혈청을 이용하여 ELISA억제시험을 실시한 결과 항체결합을 50%저해하는 미분해casein단백질의 농도는