초록
즙액 분석법을 통한 토마토 식물체내에의 영양 상태를 신속히 진단하는 방법을 확립하기 위한 일환으로 채취할 토마토 엽과 엽병의 최적 위치를 선정하기 위하여 상이한 위치별로 엽과 엽병을 채취하여 즙액 중 $NO_3$, $PO_4$, K, Ca, Mg, $SO_4$ 농도를 조사하였고, 즙액 분석치가 식물체 화학 분석치와 밀접한 상관을 갖고 있는지를 알아보았다. 엽과 엽병의 위치별로 무기이온 함량은 차이를 보였으며 $NO_3$, Ca, Mg, $SO_4$ 농도는 식물체의 아래쪽에 위치한 엽 또는 엽병의 경우에 높은 경향을 보였다. 특히, 엽 중 $NO_3$, Ca, $SO_4$ 그리고 엽병 중의 $NO_3$, Ca, Mg 농도는 상위 첫 화방에서 아래로 9번째 본엽에서의 증가율이 가장 컸으며, 엽장 및 엽폭의 크기도 9번째 본엽 이후에는 증가하지 않았다. 또한, 본엽을 구성하고 있는 소엽 중의 무기 이온 함량은 위치별로 차이를 보이지 않았다. 따라서, 토마토의 즙액분석을 하기 위해서는 식물체의 상위 첫 화방에서 아래로 9번째 본엽 중의 소엽의 일부를 사용하는 것이 좋다고 사료된다. 특히, 채취할 소엽의 위치는 각 소엽 간에 같은 농도를 나타내므로 이를 고려하지 않아도 무방할 것으로 나타났다. 즙액분석과 건물체 화학 분석과의 년 생육기간 중 농도변화는 모든 다량원소에서 성장단계에 따라 이들의 농도가 변화되는 경향이 같게 나타났으며, 이들 간에는 고도의 정의 상관관계를 나타내어 즙액 분석치가 토마토의 무기 영양 상태를 충분히 반영할 수 있음을 보여주었다.
Research was conducted to establish the leaf and petiole sap test to diagnose the nutritional status of tomato. The concentrations of $NO_3$, $PO_4$, K, Ca, Mg and $SO_4$ ions extracted from the leaves and petioles in the different positions in a plant were measured and compared with their corresponding inorganic contents in the leaves analyzed by the chemical method. The ionic concentrations in the leaf and petiole sap showed the different values depending on their positions in a plant. The leaves and petioles in the lower positions of a plant had higher concentrations of $NO_3$, Ca, Mg and $SO_4$ ions. In particular, there were greater changes of ionic concentrations and less increases in the leaf length and width from the 9th compound leaf down from the uppermost cluster. On the other hand, the leaflets in a compound leaf had the same ionic concentrations. Therefore, it appeared that the optimal sampling position of leaf and petiole for the sap test is the leaflets of the 9th compound leaf down from the uppermost cluster. A good correlation between the sap test and the chemical analysis of plant showed that the ionic concentrations in the leaf and petiole sap reflect the nutritional status of tomatoes.