Journal of the Korea Organic Resources Recycling Association (유기물자원화)
- Volume 11 Issue 4
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- Pages.114-119
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- 2003
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- 1225-6498(pISSN)
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- 2508-3015(eISSN)
Effect of aeration for the probiotic feed production from food wastes by Lactobacillus acidophilus and Saccharomyces cerevisiae
Lactobacillus acidophilus와 Saccharomyces cerevisiae를 이용한 남은 음식물의 생균 사료화에 대한 공기주입의 영향
- Lee, Kyung-seok (Food Biotechnology, Hoseo University) ;
- Lee, Ki-Young (Food Biotechnology, Hoseo University) ;
- Oh, Chang-seok (Food Biotechnology, Hoseo University) ;
- Lee, Dae-Gyu (Kyunggi Special Equipment Co. Ltd.) ;
- Kim, Young-Jun (Division of Biotechnology, Catholic University of Korea)
- 이경석 (호서대학교자연과학부 식품생물공학전공) ;
- 이기영 (호서대학교자연과학부 식품생물공학전공) ;
- 오창석 (호서대학교자연과학부 식품생물공학전공) ;
- 이대규 (경기특장) ;
- 김영준 (가톨릭대학교 생명공학부 환경공학전공)
- Received : 2003.11.10
- Accepted : 2003.12.15
- Published : 2003.12.30
Abstract
The fermentative conversion of food wastes into probiotic feed was investigated by seeding of mixed inoculum of Lactobacillus acidophilus and Saccharomyces cerevisiae. After grinding finely, optimal fermentation conditions for aeration was investigated at
본 연구는 남은 음식물의 사료화를 목적으로 Lactobacillus acidophilus와 Saccharomyces cerevisiae를 이용하여 남은 음식물을 발효시켜 고품질의 생균사료를 생산하기 위하여 실시하였다. 액상으로 충분히 마쇄시킨 남은 음식물 시료에 공기주입량을 0v.v.m 0rpm, 0.25v.v.m 100rpm, 0.5v.v.m 200rpm과 1v.v.m 500rpm으로 다르게 조절하여