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Effects of Herbal Product (Miracle®) on the Performance, Nutrient Digestibility, Fecal Microflora and Immunoresponse in Weanling Pigs

생약제제(미라클®)첨가가 이유 자돈의 성장률, 영양소 이용율, 분내 미생물균총 및 면역기능에 미치는 영향

  • Suk, J.C. (Department of Animal Science and Technology, College of Industrial Science, Chung-Ang University) ;
  • Lim , H.S. (Department of Animal Science and Technology, College of Industrial Science, Chung-Ang University) ;
  • Paik, I.K. (Department of Animal Science and Technology, College of Industrial Science, Chung-Ang University)
  • 석종찬 (중앙대학교 산업과학대학 동물자원과학과) ;
  • 임희석 (중앙대학교 산업과학대학 동물자원과학과) ;
  • 백인기 (중앙대학교 산업과학대학 동물자원과학과)
  • Published : 2003.10.31

Abstract

An experiment was conducted to investigate the effects of dietary herbal product(Miracle$^{\circledR}$) supplementation on the performance, nutrient digestibility, fecal microflora and blood parameters in pigs. Forty eight cross bred(Y${\times}$L${\times}$D) weanling pigs (average initial body weight 7.84kg${\pm}$0.17, 28 d old) were used in 35 d feeding trial. Pigs were allotted to 16 raised floor cages(W 35.5cm${\times}$L45cm${\times}$H 55cm). Each treatment had four replications of 3 pigs each. Treatments were: control (T1), CTC 100ppm (T2), Miracle$^{\circledR}$ 0.15% (T3) and CTC 100ppm + Miracle$^{\circledR}$ 0.15% (T4). The herbal product supplementation(T3) tended to improve the weight gain, feed intake, feed/gain but there were no significant differences among treatments. Nutrient digestibility was significantly(P〈0.05) affected by dietary treatments. The pigs fed T3 diet showed the lowest digestibility of DM, crude protein, NFE, P, and amino acids among treatments. Serum cholesterol level of pigs fed T3 diet was lowest and significantly(P〈0.05) lower than those fed antibiotic supplemented diet(T2). Triglyceride and HDL level of the pigs fed T3 diet were also lower than those of others but the differences were not significant. The level of serum IgG was significantly(P〈0.05) different among treatments. The level of serum IgG was highest in T4, followed by T1, T2 and T3. Serum AST(Aspartate aminotransferase) level of the control(T1) was lower than other treatments. Levels of serum total protein, albumin and ALT(Alanine aminotransferase) were not significantly different among treatments. The colony forming units (CFU) of Lactobacillus, Cl. perfringens and E.coli in feces were not significantly different among treatments but those of Cl. perfringens of T2 (CTC 100ppm) showed the lowest count at both 3rd and 5th wk. It is concluded that herbal product Miracle$^{\circledR}$ does not significantly affect growth performance of weanling pigs but it influenced the digestibility, serum IgG, cholesterol and AST level. The combination of the herbal product Miracle$^{\circledR}$ with antibiotic(CTC) showed no synergistic effects.

자돈사료 내 생약제제(Miracle$^{\circledR}$) 첨가가 생산성, 영양소 소화율, 분 내 미생물균총 그리고 혈액 성상에 대해 미치는 영향을 검정하기 위해 총 5주간의 사양실험을 실시하였다. 48두의 3원 교잡종(Y${\times}$L${\times}$D) 이유자돈(평균 개시 체중 7.84kg${\pm}$0.17, 28일령)을 4처리 4반복, 반복 당 3두씩 배치하였고, 처리구들은 대조구(T1), CTC 100ppm(T2), Miracle$^{\circledR}$ 0.15%(T3) 그리고 CTC 100ppm + Miracle$^{\circledR}$ 0.15%(T4)로 하였다. 생약제제 첨가(T3)구에서 증체량, 사료 섭취 및 사료 효율을 개선하는 경향이 있었지만, 처리구간 유의적 차이는 없었다. 영양소 소화율은 처리구들 간에 유의적 차이가 있었는데(P〈0.05), T3 급여구에서 건물, 조단백질, NFE, P 그리고 아미노산 소화율이 가장 낮게 나타났다. 혈청 내 콜레스테롤 수준은 T3 처리구에서 가장 낮았는데 항생제 처리구(T2)보다 유의하게(P〈0.05) 낮았고 타 처리구들에 비해서는 낮았지만 유의차는 없었다. T3 처리구는 Triglyceride와 HDL 수준에서도 다른 처리구들 보다 낮았으나 유의적 차이는 없었다. 혈청 IgG의 수준은 T4에서 가장 높았으며(P〈0.05) 다음으로 T1, T2 그리고 T3 순이었다. 혈청 내 AST 수준은 T1에서 가장 낮았다. 혈청 총 단백질, albumin 그리고 ALT의 수준은 처리구간 유의적 차이는 없었다. 분 내 Lactobacillus, Cl. perfringens 그리고 E. coli의 수 CFU는 처리구들 간에 차이는 없었으나 3주와 5주에서 T2 (CTC 100ppm) 처리구의 Cl. perfringens가 낮은 경향이 있었다. 결론적으로 생약제제 MiracleⓇ은 이유자돈의 생산성에는 유의한 영향을 미치지 못하였으며 소화율, 혈청 IgG 및 콜레스테롤 수준은 낮추고 AST 수준은 높였다. 항생제(CTC)와 생약제제 Miracle$^{\circledR}$의 혼합 사용은 단일 사용에 비교해서 상승 효과가 없었다.

Keywords

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