초록
본 연구는 개발된 육계분(64%)-제과부산물(36%) 혼합사료 90%와 볏짚 10%로의 기존의 배합사료와 볏짚 완전 대체 시 육성 거세 한우의 생산성, 경제성 및 육 특성에 미치는 효과를 구명하고자 실시하였다. 동일 열량 기준으로 설계된 대조구와 시험구 사료를 육성 한우 총 20두에게 12주간 급여한 결과는 다음과 같았다. 제조된 혼합사료의 성분 변이도는 배합사료보다 높은 편이었으며, 혼합사료의 기호성 문제는 없었다. 혼합사료 90%-볏짚 10% 급여구(시험구)는 기존의 배합사료-볏짚 급여구(대조구)와 비교해서 사료 DM 섭취량은 높았고(P〈0.05), OM 섭취량은 동일하였으며, 일당증체율(0.75 vs 0.64 kg/d)과 DM(10.1 vs 12.5), OM(9.0 vs 10.6) 사료 효율 또한 비슷하였다. 혼합사료 급여는 증체 당 사료비용을 약 45% 절감시켰으며, 육 특성에는 전혀 나쁜 영향을 미치지 않았다. 이러한 결과들은 육계분-제과부산물 혼합사료는 한우 육성용으로서 성공적으로 이용될 수 있는 잠재적 가능성을 시사하고 있다.
This study was conducted to determine the effect of feeding a mixture of broiler litter and bakery by-product on production, economy and meat characteristics of growing ‘Hanwoo’ steers. A control diet (conventional formulated feed and rice straw) and a treatment diet(90% mixture of broiler litter 64% and bakery by-product 36% and 10% rice straw on DM basis) were prepared on an isoenergetic basis and fed to 20 steers for 12 weeks. Palatability of TMR by ‘Hanwoo’ was fair. Compared with feeding a control diet, feeding a treatment diet resulted in increased(P〈0.05) DM intake, similar OM intake, similar daily weight gain(0.75 vs 0.64 kg/d) and feed efficiency of DM(10.1 vs 12.5) and OM(9.0 vs 10.6), considerably(45%) reduced(P〈0.05) feed cost/gain, and similar meat characteristics. These results show that a mixed ration manufactured with broiler litter and bakery by-product may be potentially used for growing ‘Hanwoo’ steers.