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Effects of Supplementary Levels of Deep-stacked Broiler Litter on Digestibility, Dry Matter Intake, and Nitrogen Balance by Male Spotted Deer(Cervus Nippon)

육계분 발효사료의 첨가수준이 숫꽃사슴의 소화율, 건물채식량 및 질소출납에 미치는 영향

  • Jeon, B. T. (Korea Nokyong Research Center, Konkuk University) ;
  • Kwak, W. S. (Dept. of Anim. Sci., College of Natur. Sci., Konkuk University) ;
  • Kang, S. K. (Korea Nokyong Research Center, Konkuk University) ;
  • Lee, S. M. (Korea Nokyong Research Center, Konkuk University) ;
  • Moon, S. H. (Korea Nokyong Research Center, Konkuk University)
  • 전병태 (건국대학교 한국녹용연구센터) ;
  • 곽완섭 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공) ;
  • 강성기 (건국대학교 한국녹용연구센터) ;
  • 이상무 (건국대학교 한국녹용연구센터) ;
  • 문상호 (건국대학교 한국녹용연구센터)
  • Published : 2003.02.28

Abstract

To determine nutritive value and suitability of deep-stacked broiler litter for deer, the influence of supplementary levels of broiler litter on digestibility, dry matter intake, and nitrogen balance was investigated in male spotted deer (Cervus nippon) fed a commercial mixed(complete) ration. The deep-stacked and ground broiler litter was supplemented at the level of 0%(Control), 15%(T1) and 30%(T2) on the basis of fresh matter to the mixed ration. All treatments had similar palatability at about 3% body weight of dry matter intake. Dry matter digestibility was highest in Control and lowest in T2(P<0.05). Digestibility of crude protein was lowest(P<0.05) in T2. Dry matter and digestible dry matter intake was similar in all treatments. Daily body weight gain was not affected by treatments. Feeding 15 or 30% of broiler litter to male deer resulted in similar nitrogen intake, fecal nitrogen excretion and daily nitrogen retention(g/d), compared with feeding Control. These results suggest that up to 30% of broiler litter may be fed to male deer without deleterious effects on deer performance.

본 실험은 기존 사슴사료에 있어서 육계분 발효사료의 대체 가능성을 검토하기 위해 숫사슴에 있어서 육계분 발효사료의 첨가수준을 0, 15, 및 30%로 달리하여 소화율, 증체량, 건물채식량 및 질소출납에 미치는 영향을 검토하였다. 모든 처리구에서 실험사슴들은 비슷한 수준의 채식량을 나타내어 건물기준으로 체중의 약 3% 정도의 채식량을 기록하고 있어 육계분 발효사료를 30%까지 첨가한 경우 숫사슴의 채식 기호도에는 부정적인 영향이 나타나지 않는 것으로 판단되었다. 건물소화율은 Control이 76.5%로 가장 높았고, T2가 70.3%로 가장 낮아 유의성(P<0.05)이 인정되었다. 조단백질의 경우도 Control구가 75.8%로 가장 높은 소화율을 나타냈으며, T2가 70.2%로 가장 낮은 소화율을 나타내어 처리간에 유의성(P<0.05)이 인정되었다. 조섬유 소화율은 Control구 70.8.%, T1구 62.7%, T2구 56.0%로 육계분 발효사료의 첨가수준이 높아짐에 따라 조섬유 소화율이 저하되어 Control구와의 사이에 유의성(P<0.05)이 인정되었다. 건물 및 가소화 건물섭취량 모두 육계분 발효사료의 첨가수준이 높아질수록 약간씩 저하되는 경향은 있었으나 그 차이에 대한 유의성은 인정되지 않았다. 실험사슴들의 일당 증체량은 T1구에서 가장 높았으며 Con- trol구에서 가장 낮았으나 처리간의 차이는 유의성이 인정되지 않았다. 질소섭취량은 T1구가 40.2g으로 가장 많았으며 T2구가 38.0g으로 가장 낮았으나 처리간의 유의성은 인정되지 않았다. 분 중 질소의 양은 T2구에서 가장 높았으며 뇨 중 질소의 양은 Control구가 가장 높았다(P<0.05). 체내 질소 축적량은 T1구에서 가장 높았으나 나머지 처리구들과 비슷한 수준을 유지했다.

Keywords

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