Survey of Aflatoxin B1 in Domestic Doenjang and Kochujang Determined by Enzyme Linked-Immunosorbent Assay

효소면역측정법에 의한 국내산 된장과 고추장 중 Aflatoxin B1의 오염도 조사

  • Published : 2003.09.01

Abstract

Competitive direct enzyme-linked immunosorbent assay(cdELISA) of aflatoxin $B_1$ ($AFB_1$) in deonjang(Korean-style soybean paste) and kochujang(fermented hot peppersoybean paste) and the level of $AFB_1$ in modern or traditional style deonjang and gochujang, produced in Korea, was surveyed by cdELISA. From the standard curve of the cdELISA, the detection limit of $AFB_1$ was 0.2 ng/m/. The average recovery of $AFB_1$ was 71.5% in the range of 1~100 ng/g after spiking $AFB_1$ into deonjang and it means that it could be possible to detect the $AFB_1$ in these range by the cdELISA in deonjang. Among the 30 kochujangs tested, no $AFB_1$ was detected in kochujangs. Among the 30 deonjangs, $AFB_1$ was detected in 6 ones in the range of 1.0~6.0 ng/g. The occurrence of $AFB_1$ in deonjang and kochujang tested in this study was less than the Korea Standard and Specification of aflatoxin in foods (10 ppb).

된장과 고추장에 대해 cdELISA에 의한 $AFB_1$의 분석방법을 확립하고 국내에서 생산되는 재래식 및 개량식 된장과 고추자을 수거하여 $AFB_1$의 오염도를 조사하였다. 표준곡선을 작성하였을 때, 이의 검출 한계는 0.2 ng/m(ppb)이었다. 된장의 Spike test 후 회수율은 1~100 ng/g 범위에서 평균 71.5%로 나타나 이 범위에서 cdELISA에 의한 $AFB_1$의 측정이 가능함을 보여주었다. 이로부터 된장 및 고추장에서 cdELISA를 통한 $AFB_1$의 분석 방법을 확립하였다. 된장 및 고추장 시료의 $AFB_1$의 오염도는 총 30종의 고추장 시료에서는 $AFB_1$이 검출되지 않았고 총 30종의 된장 시료 중 6종에서 1.0~6.0 ng/g 수준으로 검출되었다. 이는 우리 나라의 허용 기준인 10 ng/g(ppb) 이하였다.

Keywords

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