손상된 저작이 영향섭취에 미치는 영향

  • 안창영 (대한치과턱관절기능교합학회, 서울 안창영치과)
  • Published : 2003.03.30

Abstract

It has been suggested that people who suffer from impaired masticatory function may adapt food consistency to their oral status (which may lead to deficient nutrient intake) or rely on the digestive system to compensate for the lack of oral preparation of food (which may increase the likelihood of digestive diseases and decrease gut absorption). Masticatory deficiency thus may be detrimental to health. This article reviews evidence of the effects of masticatory deficiency on nutrition. The selection of relevant literature was based on Medline queries using the following key words: mastication, nutrition, digestion, diet, and disease risk. Earlier work not listed in Medline but related to the subject also was reviewed. Only publications available in English were selected for inclusion. It is difficult to draw conclusions from many of the reviewed studies due to issues related to study design, confounding variables, and the subjective nature of the measurements. In particular, data supporting a link between masticatory function and deficient dietary intake often are based on relatively weak correlations and cannot confer a causal relationship.

취약한 구강 건강은 손상된 저작의 기능을 유발할 수 있다. 음식의 선택에서 저작의 기능이 중요한 역할을 하는지는 아직 까지도 논쟁의 여지가 있을지라도, 손상된 저작의 기능은 부적절한 음식의 선택을 하게끔하며, 따라서 영양의 섭취를 변화시킨다. 만약 이러한 가설이 맞다면, 저작 기능의 결핍은 일반적 건강에 해로운 것일 것이다. 취약한 구강의 건강과 특정한 위장의 질환 사이의 관계는 비록 과학적으로 확립되지는 않았을지라도 제안되어 왔다. 공공 건강의 정책은 자연치아를 보존함으로써 적절한 영양의 섭취를 가능케 하는 것을 강조하여야 하며, 치과의사들은 의치의 사용과 관련된 영양의 위험을 의식하여야 할 것이다.

Keywords