Abstract
A feeding trial was carried out to investigate the effect of dietary complex probiotics on performance. egg qualities and intestinal microflora in laying hens. Three hundred twenty ISA Brown laying hens, 34 weeks of age, were randomly allotted to four dietary treatments containing 0, 0.1, 0.2 and 0.4% complex probiotics for 12 weeks. There were four replicates per treament. Total egg production, soft and broken egg number tended to improve as dietary complex probiotics increased, but was not significantly different. Average egg weight was significantly higher in the 0.1% and 0.2% complex probiotics than the control(P<0.05). Daily egg mass also increased by adding complex probiotics compared to that of control, but was not statistically different. No significant difference was found in feed intake and feed conversion ratio. Eggshell breaking strength and thicknes were not significantly different, whereas yolk color was significantly lower in the supplemental 0.2% probiotics than the comtrol at 12 weeks of age(P<0.05). There was no significant difference in Haugh unit. Total number of cecum Lactobacillus and naerobes were significantly higher in the complex probiotics than control(p.0.05). However, the number of ileal Lactobacillus and naerobe were not significantly different. It was concluded that dietary complex probiotics could improve the egg weight and intestinal beneficial microbes.
본 연구는 복합생균제의 급여가 산란계의 생산성, 계란 품질 및 장내미생물에 미치는 영향을 구명하고자 34주령의 갈색산란계 ISA Brown 320수를 공시하여 12주간 사양시험을 실시하였다. 복합생균제 급여에 의한 산란계의 12주간 평균산란율과 정상란율은 생균제 첨가구 모두 대조구 비하여 다소 향상되는 경향이었으나 통계적 유의차는 인정되지 않았다. 연$.$파란율도 생균제 첨가구는 대조구에 비해 감소하는 경향이었다.(P>0.05). 난중은 0.1% 첨가구와 0.2% 첨가구가 대조구에 비하여 유의적으로 높았으나(P<0.05), 0.4% 첨가구는 대조구와 차이를 보이지 않았다. 산란량은 산란율과 난중이 증가하면서 개선된 경향을 보였으나 처리구간에 통계적 유의성은 인정되지 않았다. 사료섭취량은 생균제 첨가구가 대조구에 비하여 높은 경향이었으며, 사료요구율은 처리구간에 일관성이 없었다. 난각강도와 난각두께는 처리구간에 차이가 없었으며, 난황색은 12주령에 0.2%첨가구가 오히려 무첨가구에 비하여 유의적으로 낮게 나타났으며(P>0.05), 계란의 내부품질인 Haugh unit는 4주령에 0.1% 첨가구가 대조구보다 유의적으로 낮았으나(P>0.05), 주령이 경과함에 따라서 첨가구와 대조구간에 차이가 없었다. 사료내 생균제 첨가로 맹장내의 유산균과 혐기성 미생물의 수는 현저하게 증대되었지만(P<0.05), 회장내 유산균과 혐기성 미생물의 수는 통계적 유의차가 인정되지 않았다.