Abstract
This study was carried out to extend a marketing shelf-life of the Jeju greenhouse mandarin fruits. Total soluble solids were not showed any significant differences by the temperatures and pre-treatments during the marketing period. Acid content and firmness of the fruits were gradually decreased, which were better in cold than in room temperature treatment. The fruits washed in electrolyzed acid water(pH 2.4∼2.7) maintained freshness higher than those of control Internal CO$_2$concentration of those was 1.0 % more or less in the beginning marketing stage, but increased along the marketing period in mom temperature. Especially Internal CO$_2$concentration of wax-coated fruits rapidly increased more than any other, whereas it was a little decreased in cold treatment. After 10 days in room temperature, decay ratio of the fruits was below 4.0% in electrolyzed acid water washing, compared to 10.4% in control. After 30 days in cold temperature, decay ratio was only 3.7% in electrolyzed acid water washing compared to 4.4% of wax-coated treatment and 7.4% of control. The weight loss among the pre-treatments in room temperature had no significant differences and was higher than in cold one.
제주산 하우스 감귤의 유통전 처리에 따른 선도변화를 분석한 결과, 유통 중 가용성고형물은 온도조건이나 처리방법에 따라 큰 차이가 없이 거의 일정하게 유지되었다. 산 함량 및 경도는 유통초기에 비해 전체적으로 감소되었으나 저온유통처리구가 상온유통처리구에 비해 높게 유지되었고 상온과 저온유통 조건에서 모두 전해산화수 및 왁스코팅 처리가 대조구보다 높게 유지되었다. 과실 내부의 초기 $CO_2$발생량은 1% 내외였지만 상온유통조건에서는 기간이 경과됨에 따라 증가되는 양상을 보였다. 특히 왁스코팅처리구가 다른 처리구에 비해 $CO_2$발생이 급속히 증가하였으나, 저온유통에는 $CO_2$발생이 감소되는 경향이었다. 상온유통조건에서는 대조구가 유통 10일 이후 급속히 부패발생이 증가한 반면 전해산화수 처리구가 4.0%로 대조구 10.4%에 비해 부패율이 적었다. 저온유통에서도 유통 30일까지 전해산화수 처리구가 3.7%로 왁스코팅처리 4.4%와 대조구 7.4%에 비해 부패발생이 적었다. 유통전 처리방법에 따른 중량감소는 뚜렷한 차이를 볼 수 없었으나 상온유통의 알맞은 유통기간을 10일로 기준하였을 때 전해산화수 처리구가 중량감소가 1.8%인데 비하여 대조구에는 2.0%로 적었다. 저온유통이 상온유통에 비해 중량 감소율의 폭이 적었으며 하우스감귤의 출하에서는 저온유통이 효과가 더 컸다.