Anticoagulation Activities of Low Molecular Weight Sulfated Chitosan and Sulfated Sodium Alginate

저분자량의 황산화 키토산과 황산화 알진산 나트륨의 항응고성

  • 김공수 (충북대학교 공업화학과) ;
  • 이지원 (충북대학교 공업화학과) ;
  • 조석형 (혜전대학 환경의료재료 계열)
  • Published : 2003.11.01

Abstract

Sulfated chitosan and sulfated sodium alginate were synthesized by sulfating reaction of low molecular chitosan and low molecular sodium alginate with SO$_3$-pyridine complex. When the weight ratio of SO$_3$-pyridine complex to polysaccharide was 1:5, the degrees of sulfation were the highest at 2.75 and 2.53 respectively. The anticoagulation effect was the highest when the molecular weight was 8.0${\times}$10$^3$ Da, and the anticoagulation activity was the highest at 91% of that of heparin when sulfated chitosan and sulfated sodium alginate were mixed at a weight ratio of 1:1. The anticoagulation activity was highest at 84% of that of heparin in the active plastin trombo test (aPTT) when sulfated chitosan and sulfated sodium alginate were mixed at a weight ratio of 1:1.

저분자 키토산과 저분자 알진산 나트륨을 삼산화황-피리딘 복합체와 황산화 반응시켜 황산화 키토산과 황산화 알진산 나트륨을 합성하였다. 황산화 반응에서 삼산화황-피리딘 복합체/다당류의 무게비율이 1:5일 때 황산화도가 각각 2.75와 2.53으로 가장 큰 값을 나타내었다. 합성한 황산화 키토산 및 황산화 알진산의 혈액에 대한 항응고 효과 및 활성트롬보 플라스틴 측정 시험을 행한 결과 분자량이 8.0${\times}$$10^3$ Da일 때 항응고 효과가 가장 우수하였고 황산화 키토산과 황산화 알진산 나트륨을 무게비율 1:1 로 혼합하였을 때 헤파린에 비하여 91% 정도로 항응고 활성이 가장 좋았다. 활성트롬보 플라스틴 측정시험에서도 황산화 키토산과 황산화 알진산 나트륨의 무게비율이 1:1일 경우에 항응고 활성이 헤파린에 비하여 84%로 가장 좋았다.

Keywords

References

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