A Plan for Improving Quality of Traditional Soybean Paste

전통된장의 품질개선에 관한 연구

  • 최동원 (경민대학 다이어트정보과)
  • Published : 2003.09.01

Abstract

This study is proceeded on the development of standard method for making soybean paste by Korean traditional method. Fermentation condition of Meju was 1) Pre-fermentation : 30 days in about 20$^{\circ}C$ room, 2) Main fermentation : 5 days in 30$^{\circ}C$ or upper temperature, 3) Post fermentation and drying : 30 days in well sunlightened room in January. Meju was soaked in 18% salt solution(Meju 7kg/salt solution 20L) for 35~40 days (from late February to early April) and after soaking Meju was filtered as unsoluble solute and crushed and put into traditional Korean receptacle(named 'Dok'). Crushed Meju was stored from early April to mid September and Meju was changed into soybean paste(Doen-jang). During fermentation amino acid nitrogen in Doen-jang was slightly increased in early period and decreased lately. It has been proved that by panel test soybean paste made by the method suggested in this study was more excellent than commercially fermented soybean paste. This study has presented the possibility of commercial production of soybean paste made by traditional method.

Keywords

References

  1. 서형주, 서대방, 정수현, 황종현, 성하진, 양한철 : 된장으로부터 ACE활성 저해물질의 정제, 한국농화학회지, 37(6), 441-446(1994)
  2. 문갑순, 최홍식 : 양조간장으로부터 항산화성 물질의 분리 및 특성, 한국식품과학회지, 22(4), 461-465(1990)
  3. 김용택, 김원국, 오훈일 : 청국장으로부터 혈전 용해 균 주의 분리 및 동정, 한국식품과학회지, 27(2), 230-234(1995)
  4. 윤기도, 권동진, 홍석산, 김수일, 정건섭 : 대두 및 대두발효식품의 항돌연변이원성, 한국산업미생물학회지, 24(4), 525-528(1996)
  5. 유진영 : 전통 장류용 : 메주의 산업화를 위한 기반 기술 연구, 과학기술처 선도기술개발보고서(1995)
  6. 이종수, 이성훈, 권수진, 안 철, 유진영 : 재래식 메주에서 분리한 효모들의 각종 효소활성과 기능성, 한국산업미생물학회지, 25(5), 448-453(1997)
  7. 김호식, 이서래 : 콩 코오지와 보리코오지 제조중 생화학적 변화, 서울대학교 논문집, 9, 1-11(1999)
  8. 이상선, 박광호, 최경진, 원순애 : 메주에서 분리한 불완전균에 관한 연구, 한국균학회지, 21(4), 247-272(1993)
  9. 박종면, 오훈일 : 재래식 고추장 메주 숙성중 미생물과 효소력의 변화, 한국식품과학회지, 27(1), 56-62(1995)
  10. 주현규, 조규성, 채수규, 마상조 : 식품분석법, 학문사, p.169-176(1996)
  11. 김창한, 문영덕, 양종범, 윤원호, 이치호 : 식품분석, 고문사, p.133(1996)
  12. 조형용. 신해헌, 김영숙, 최동원 : 식품분석실험, 광문각, p.164-174(2003)
  13. 채수규 : 표준식품분석학, 지구문화사, p.299-300(1998)
  14. 김경삼, 금종화, 노승배, 문숙희, 오현근 : 식품분석, 효일문화사, p.85-88(1999)
  15. 유진영 : 전통장류용 메주 및 관련 미생물의 특징, 영남대학교 장류연구소 개소 제1회 장류심포지움 및 장류전시회초록, p.31-88(1998)