초록
본 연구는 녹용 상대와 중대 부위의 식품학적 성분들을 분석하고, 비교하여 식품가공시 활용될 수 있는 기초자료를 제공하고자 하였다. 생녹용의 상대와 중대의 수분함량은 각각 51.7%, 63.6%이었다. 동결건조한 녹용 상대의 조단백질 66.91%, 조지방 3.52%, 조회분 22.70%, 탄수화물 6.87%이었다. 또한 중대의 조단백질 52.64%, 조지방 2.50%, 조회분 34.54%, 탄수화물 6.07%이었다. 상대에서 가장 많은 무기질은 P(2562.0 mg%)이었고, glycine(7597.9 mg%)과 glutamic acid(5769.4 mg%)가 가장 많이 함유된 아미노산이었다. 중대의 가장 많은 무기질은 P(2536.0 mg%)이었고, glycine(9612.0 mg%)과 proline(5906.3 mg%)이 가장 많이 함유된 아미노산이었다. 상대와 중대 모두에서 fructose, sucrose, glucose, maltose는 검출되지 않았다. 조지방중의 지방산조성은 상대와 중대 모두에서 palmitic acid가 30.83%, 32.23%로 가장 많이 함유되어 있었다. 비타민 A는 상대가 16.40 IU/100 g. 중대가 12.32 IU/100 g로 났지만 비타민 C는 모두에서 검출되지 않았다. 상대와 중대 동결건조 분말의 적색도는 상대가 높았으며 명도와 황색도는 중대가 높았다.
Physicochemical properties of freeze-dried upper and middle parts of Korean raw anther were investigated and analyzed. Moisture contents of upper part and middles part were 51.7 and 63.6%, respectively. Contents of crude protein, crude fat, crude ash, and carbohydrates of upper part of antler were 66.91, 3.52, 22.70, and 6.87%, respectively. Whereas those of middle part were 52.64, 2.50, 34.54, and 6.07, respectively. Phosphorous content was the highest in both upper (2562.0 mg%) and middle (2536.0 mg%) parts. Glycine (7597.9 mg%) and glutamic acid (5769.4 mg%) were major amino acids in upper part, glycine (9612.0 mg%) and proline (5906.3 mg%) in middle part were the major amino acids. Free sugars including fructose, glucose, sucrose, and maltose were not detected. Palmitic acid (upper part 30.83%, middle part 32.23%) was the major fatty acid in crude fat of both upper and middle parts. Vitamin A (retinol) contents of upper and middle parts were 16.40 and 12.32 IU/100 g, respectively. Vitamin C was not detected. Upper part of antler showed the highest redness (8.18), whereas middle part showed the highest lightness (71.72) and yellowness (8.13). The color difference $({\Delta}E\;27.11)$ between upper part and middle part was distinguished remarkably.