Korean Journal of Agricultural Science (농업과학연구)
- Volume 29 Issue 2
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- Pages.20-34
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- 2002
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- 2466-2402(pISSN)
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- 2466-2410(eISSN)
The Effects of a Fermentation Product by Aspergillus oryzae on the in vitro Digestibilities of Dry Matter, Fiber and Protein and pH in the Fermentation Fluid of Diets for Dairy Cows
착유우 사료에 대한 Aspergillus oryzae 발효물질 첨가가 in vitro 건물, 섬유소 및 단백질 소화율과 발효액의 pH에 미치는 영향
- Myung, Yoon-Ah (Dept. of Animal Sci. and Res. Coll of Agri. and Life Sci. Chungnam Nat'l Univ.) ;
- Park, Duk-Sub (Woosung Feed Co., Ltd.) ;
- Lee, Soo-Kee (Dept. of Animal Sci. and Res. Coll of Agri. and Life Sci. Chungnam Nat'l Univ.) ;
- Park, Jong-Soo (Dept. of Animal Sci. and Res. Coll of Agri. and Life Sci. Chungnam Nat'l Univ.) ;
- Kim, Yong-Kook (Dept. of Animal Sci. and Res. Coll of Agri. and Life Sci. Chungnam Nat'l Univ.)
- 명윤아 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원학부) ;
- 박덕섭 ((주) 우성사료) ;
- 이수기 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원학부) ;
- 박종수 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원학부) ;
- 김용국 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원학부)
- Published : 2002.12.31
Abstract
This study was conducted to examine the effects of an Aspergillus oryzae fermentation culture on the in vitro digestibilities of dry matter, crude fiber, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), crude protein, and pH in in vitro experiment of diets for dairy cows. A fungal species, Aspergillus oryzae was supplied by Korea Research Institute of Bioscience and Biotechnology, Daejeon, Korea (KCTC 1229). The experimental diets were commercial compound feed (concentrate) and total mixed ration (TMR) for lactating cows, of which chemical analyses were determined at Research and Development Institute, Woosung Feed Co., Ltd., while the digestibilities were done at the laboratory of Chungnam National University. Aspergillus oryzae culture products were added to compound feed and TMR at the rate of 0, 1.0, 2.0, 3.0% respectively. The experimental diet with the rumen fluid sampled from Holstein fresian milking cows were used and digested for 24 hrs, 48hrs and 72hrs in the shaking incubator. The residues of the digesta were digested for 48hrs in the incubator in which put 30ml of 0.1N HCl with 0.2% pepsin at
본 연구는 Aspergillus oryzae 배양물이 in vitro 건물, 섬유소 및 단백질 소화율과 pH에 미치는 영향을 구명하고자 실시하였다. 균종 Aspergillus oryzae는 한국 생명공학연구원에서 분양받았으며, 본 연구에 사용된 사료는 시중 유통중인 착유우용 배합사료와 TMR 사료로서, 일반성분 분석은 (주)우성사료 중앙실험실에서 실시하였고, 건물, 섬유소 및 단백질 소화율 실험은 충남대학교 실험실에서 실시하였다. 배합사료와 TMR에 Aspergillus oryzae 배양물 0, 1.0, 2.0 및 3.0%를 첨가한 후, Holstein종 착유우로부터 채취한 반추위액에 시료 2.0g 내외를 넣어 진탕배양기에서 24, 48 및 72시간 소화시켰다. 침전물에 0.2% pepsin이 들어있는 0.1N HCl 30ml를 넣고
Keywords