콩기름의 산패에 대한 전기화학적 연구

Electrochemical Study on Rancidity of a Soybean Oil

  • 홍강희 (대불대학교 생명응용과학부) ;
  • 김희철 (대불대학교 생명응용과학부) ;
  • 박병호 (금호 R & D 센터) ;
  • 이상미 (대불대학교 생명응용과학부) ;
  • 정병구 (성화대학 전기과) ;
  • 김경남 (대불대학교 생명응용과학부) ;
  • 고영춘 (대불대학교 생명응용과학부)
  • 투고 : 2002.03.25
  • 발행 : 2002.08.25

초록

전기화학적 방법으로 콩기름의 산패에 대한 연구를 하였다. 콩기름은 비가역적 전극반응을 하였다. 주사속도를 빠르게 함에 따라, 콩기름의 산화봉우리전위는 음의 방향으로 이동하였고, 그 봉우리전류는 증가했다. 42일까지 대기중의 실내온도에서 방치한 콩기름의 봉우리전위는 거의 변화를 보이지 않았고, 그 이상 방치 후에는 봉우리전위가 큰 폭으로 음의 방향으로 이동했다. 42일까지 방치한 콩기름의 산화봉우리전류는 점차 감소하다가, 그 이상 방치 후에는 봉우리전류가 갑작스럽게 증가했다. 42일 이상 방치 후의 봉우리전류의 증가는 콩기름의 산패에 따른 카보닐작용기의 형성 때문이다.

Rancidity of a soybean oil is investigated by an electrochmical method. The redox process of the soybean oil is totally irreversible and diffusion-controlled reaction. As scan rates are faster, the anodic peak potential of the soybean oil is shifted to the positive potential and the anodic current is increased. The anodic peak potentials of the soybean oil is not rarely changed up to open-42 days in the both atmosphere and room temperature. After the open times, the anodic peak potential is largely shifted to a negative direction. This indicates the oxidation of the soybean oil becomes easier. The anodic peak current of the soybean oil is decreased gradually up to open-42 days. But after the open times, the anodic peak current increases suddenly. It must be due to the formation of a carbonyl group owing to rancidity of the soybean oil.

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참고문헌

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