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파종방법 및 혼파비율이 호밀-헤어리베치 혼파시 사료가치 및 생산성 향상에 미치는 영향

Effect of Seeding Method and Mixing Ratio on the Quality and Productivity of Rye-Hairy Vetch Mixture

  • Kim, J.G. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Yoon, S.H. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Chung, E.S. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Lim, Y.C. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Seo, S. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Seo, J.H. (National Agricultural Experimental Station, RDA) ;
  • Kim, S.J. (National Agricultural Experimental Station, RDA)
  • 발행 : 2002.12.01

초록

겨울피복작물로 재배되는 헤어리베치는 토양과 동반작물에 질소를 공급한다. 본 시험은 겨울철에 헤어리베치와 사료작물을 혼파할 때 수량 및 사료가치의 개선정도를 알아보기 위해 3년간 수행되었으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 호밀-헤어리베치 혼파시 호밀의 초장은 다소 감소하였으며 혼파에 따른 호밀 출수기는 큰 차이가 없었다. 건물 함량은 헤어리베치의 비율이 늘어날수록 낮아졌으나 파종방법에 따른 유의 적인 차이는 없었다. 조단백질 함량도 베치가 21.7∼21.8%로 호밀의 15.3∼15.8%에 비해 높았으며 혼파시 헤어리베치 비율의 증가에 따라 조단백 함량이 더 높아졌다. ADF, NDF 함량은 혼파구에서 호밀단파구보다 낮게 나타났다. 건물소화율 및 TDN 함량은 반대의 경향을 보였다. 건물수량은 호밀단파구에서 가장 높았으나 호밀단파구와 호밀 2/3+베치 1/3 구와의 유의 적인 차이는 없었다(P<0.05). 조 단백질 수량에서도 호밀단파구와 호밀 2/3+베치 1/3구는 유의성이 없었다. 토양중의 총 질소 함량은 재배후 0.06∼0.08% 정도 향상되는 것으로 나타났다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때 호밀 2/3+베치 1/3구는 호밀 단파구에 비해 생산성 및 품질이 우수하여 토양보존과 생산성측면에서 권장되는 재배방법으로 판단되었다.

Hairy vetch(Vicia villosa Roth) which is legume fur winter cover crop can supply nitrogen for companion crop and soil. The purpose of this study was to improve the forage quality and productivity using forage crop and hairy vetch in winter season fer three years. The results of this experiments were summarized as follows. Plant height of rye was decreased but hairy vetch was increased. The heading stage of rye did not show difference among the treatments. The content of dry mater(DM) was decreased with increased ratio of hairy vetch/rye but it did not show significant difference between seeding methods. Crude protein(CP) content tended to increase in mixture plots. Acid detergent fiber(ADF) and NDF(neutral detergent fiber) content of mixture plots were lower than that of rye mono-cultivated. In vitro dry matter digestibility(IVDMD) and TDN(total digestible nutrient) content were showed inverted tendency. The highest DM yield was in rye mono-cultivated, but it was similar between mono-cultivated and mixture I (P<0.05). In the CP yield, it did not show the significant difference between rye mono-culture and mixture I . The content of total nitrogen in soil showed slight increase as 0.06∼0.08%. Conclusively, mixture I showed equal or superior productivity and quality comparing with rye mono-cultivated, mixture I would be recommended to produce higher yield and to conserve soil environment.

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피인용 문헌

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