Screening for Antimicrobial Activity from Korean Plants

국내산 식물의 항균활성 검색

  • 최원균 ((주)넥서스테크놀로지스 연구개발부) ;
  • 김용성 (경남대학교 정밀화학부) ;
  • 조규성 (한경대학교 식품공학과) ;
  • 성창근 (충남대학교 식품공학과)
  • Published : 2002.12.01

Abstract

141 methanol extracts from 125 plant species which populate in Korea were screened for antimicrobial activity against various food-borne pathogens and food spoilage microorganisms. Those plants were selected from 3 different plant groups: traditional herbs, edible plants and flowers. The methanol extracts were tested by using the disk diffusion assay against five bacteria: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogenes, Escherichia coli. From the evaluation of the inhibition zone diameter of microbial growth, the most significant antimicrobial activity against Bacillus subtilis, Staphylococcus auresus, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogenes, Escherichia coli was observed from the extract of Schizandra chinensis (Turcz.) Baill., Rheum officinale Baill., Schizandra chinensis (Turcz.) Baill., Koelreuteria paniculata Lax and Crataegus pinnatifida Bunge, respectively. The extract from many plants - Koelreuteria paniculata Lax, Chaenomeles sinensis Koehne, Scutellaria bacicalensis Georgi, Castanea crenata Sieb. et Zucc., Rosa centifolia L., Allium fistulosum L. var. giganteum Makino, Crataegus pinnatifida Bunge, Schizandra chinensis (Turcz.) Baill., Lonicera japonica - showed antimicrobial activity all four tested bacteria.

한국에서 자생하는 125종의 식물에서 추출한 141가지 메탄을 추출물들에서 식품부패미생물인 Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes 그리고 Pseudomonas aeruginosa에 대한 항균 활성도를 조사하였다. Bacillus subtilis에 대해 가장 강한 항균력을 보인 것은 오미자였으며 Staphylococcus aureus에 대해서 대황이, Pseudomonas aeruginosa에 대해서는 산사가 가장 강한 항균력을 나타냈다. 금은화는 Bacillus subtilis를, 산사는 Staphylococcus aureus를, 모과와 황금은 Pseudomonas aeruginosa를, 모감주나무꽃, 밤나무꽃, 장미꽃과 파꽃은 Enterobacter aerogenes를, 오미자는 Escherichia coli를 제외한 나머지 4가지 균주에 모두 항균력이 있었다.

Keywords

References

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