Assessment of Estimated Daily Intakes for Preservatives from Survey Data

설문조사법을 통한 보존료의 일일 추정섭취량 평가

  • 이창희 (식품의약품안전청 식품참가물 평가부) ;
  • 박성관 (식품의약품안전청 식품참가물 평가부) ;
  • 권우정 (식품의약품안전청 식품참가물 평가부) ;
  • 윤혜정 (식품의약품안전청 식품참가물 평가부) ;
  • 장영미 (식품의약품안전청 식품참가물 평가부) ;
  • 이종옥 (식품의약품안전청 식품참가물 평가부) ;
  • 이철원 (식품의약품안전청 식품참가물 평가부)
  • Published : 2002.09.01

Abstract

This study has been carried out to estimate the average daily intakes of preservatives commonly used in Korea. The survey method, which is specific approach that can be applicable for Koreans has been proposed to estimate the daily intakes. The ADIS of sorbates, benzoates, and esters of p-hydroxybenzoic acid were less than 1% and judged to be safe. The EDIs of sorbates, benzoates, and esters of p-hydroxybenzoic acid were 0.39, 0.29, and 0.04 mg/kg bw/day respectively. And these data were compared with existing data. In case with sorbates, the EDI of survey data was higher than that of analytical data but much lower than that of maximum permitted level data. Also, the EDIs of benzoates and esters of p-hydroxybenzoic acid showed to be the same results. In conclusion, the EDIs of survey data lie between maximum Permitted level data and analytical data of Preservatives. The survey method could be considered as the possible alternative of refined method.

보존료인 소르빈산 및 소르빈산칼륨, 안식향산 및 그 염류, 파라옥시안식향산에스테르류를 중심으로 식품첨가물의 일일추정섭취량을 평가하는 새로운 방법으로서 설문조사법을 제시하여 일일추정섭취량을 구하였을 때 조사한 보존료 모두 일일섭취허용량(ADI)의 1%미만으로 매우 안전한 수준이였다. 기존에 수행된 최대허용량을 이용한 단순추정방법 및 실제 분석치를 이용한 정밀추정방법과 비교ㆍ평가하였을 때, 설문조사법에 의한 총 일일추정섭취량은 소르빈산염류의 경우 0.39 mg/kg bw/day로 실제 분석치를 이용한 정밀조사방법에 의한 값인 0.22 mg/kg bw/day보다 높았으나 최대허용량을 이용한 방법에 의한 값인 1.39mg/kg bw/day보다는 훨씬 낮았다. 또한 안식향산염류와 파라옥시안식향산에스테르의 경우도 설문조사가 0.29 mg/kg bw/day, 0.03 mg/kg bw/day으로 정밀추정방법보다는 높게 나타났으나 단순추정방법인 최대허용량을 이용한 방법보다는 훨씬 낮은 값으로 정밀추정방법에 의한 값에 가까운 결과를 보였다. 따라서 설문조사법을 간편하고 경제적이면서 섭취량을 정밀하게 추정할 수 있는 식품첨가물 섭취량 평가의 방법으로 활용할 수 있을 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. WHO: Principles for the Safety Assessment of Food Additives and Contaminants in Food. Environmental Health Criteria, 70. International Programme on Chemical Safety in cooperation with the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives(JECFA), World Health Organization, Geneva. (1987)
  2. A.G Renwick: Needs and methods for priority setting for estimating the intake of food additives, Food Additives and Contaminants, 13(4), 467-475 (1996) https://doi.org/10.1080/02652039609374432
  3. Nutriscan: An Evaluation of the methodologies for the estimation of intakes of food additives and contaminant in European Community, Nutnscan Ltd (1992)
  4. Ishiwata, H., Sugita. T., Kawasaki, Y., Taketa, Y., Yamada, T., Nishijima, M., & Fukasawa, Y.: Estimation of preservative concentrations in food and their daily intake based on official inspection results in Japan in fiscal year 1996. J. Food Hyg. Soc. Japan, 40(3), 246-258 (1999) https://doi.org/10.3358/shokueishi.40.3_246
  5. Tsuji, S., Shibata, T., Isshiki, K., Kato, T., Kamikura, M., Nishijima, M., Hayashi, H., Fukasawa, Y., Kuroda, H., Goto, M., Sakabe, Y., Sasaki ,K., Ouchi, K., Moriguchi, H., Uchiyama, H., Shiro, T., and Ito, Y: Daily intake of non-naturally occurring chemically synthesized food additives from the processed foods purchased in Japan. J. Food Hyg. Soc. Japan 36(1), 93-101 (1995) https://doi.org/10.3358/shokueishi.36.93
  6. Tsuji, S., Shibata, T., Isshiki, K., Kato, T., Kamikura, M., Nishijima, M., Hayashi, H., Fukasawa, Y., Kuroda, H., Goto, M., Sakabe, Y., Sasaki ,K., Ouchi, K., Moriguchi, H., Uchiyama, H., Shiro, T., and Ito, Y.: Daily intake of naturally occurring chemically synthesized food additives in Japan. J. Food Hyg. Soc. Japan 36(3), 428-441 (1995) https://doi.org/10.3358/shokueishi.36.428
  7. Nutriscan: Option for routine collection of data on usage levels of food additives in the European Union, Nuthscan Ltd (1994)
  8. 박현경, 이종옥, 이철원: 식품천가물의 위해성 분석을 위한 섭취량 평가방법, 식품과학과 산업, 32(4), 72-85 (1999)
  9. Codex Alimentarius Commission: Guidelines for simple evaluation of food additive intake(Rome: World Health Organization)(1989)
  10. 윤혜정, 이미경, 이창희, 이종옥, 이철원: Budget 방법론에 의한 한국의 식품첨가물9종에 대한 이론적 최대 섭취량의 추정, 한국식품위생안전성학회지, 14(2), 186-194 (1999)
  11. Hansen, S: Conditions of use of food additives based on a budget for an acceptable daily intake, J. Food Protect, 42, 429-434 (1979) https://doi.org/10.4315/0362-028X-42.5.429
  12. 윤혜정.조양희.박주연.이창희.박성관.조영주.한기원.이종옥.이철원: 한국인의 식이를 통한 보존료의 일일 추정섭취량 평가, 한국식품위생안전성학회지, 16(1), 53-60 (2001)
  13. 식품의약품안전청, 식품첨가물공전, (2001)
  14. 유영호: 설문조사법, 자유아카데미(1998)
  15. 보건복지부: 1998년도 국민건강.영양조사 자료처리 및 분석(식품섭취부문), (1999)
  16. 한국보건산업진흥원: 식이섭취량보고서, 한국보건산업진흥원, Unpublished, (2000)
  17. 윤혜정, 박현경, 이창희, 박성관, 박재석, 김소희, 이종옥, 이철원: 식품소비량과 최대허용량을 이용한 보존료의 추정섭취량 평가, 한국식품위생안전성학회지, 15(3), 179-185 (2000)
  18. 이서래: 한국인의 평균체중에 대한 자료, 식품과학과 산업, 32, 65-66 (1999)
  19. 김희연, 이영자, 흥기형, 하상철, 안명수, 조재선, 김길생: 식이를 통한 식품첨가물의 섭취량, 한국식품과학회지, 30(4), 767-774(1998)
  20. 식품의약품안전청, 식품첨가물치 사용기준의 국제화 사업, Unpublished, pp.154-204(1999)