A Comparative Study on Eating Habits Between Middle School Students of Korea and Japan

한.일 중학생의 식생활 비교연구

  • Published : 2002.07.01

Abstract

The purpose of this study was to investigate eating habits. nutritional knowledge and the active use of information from the eating habits chapter of the textbook by middle school students of Korea and Japan. 9th grade students of 7 middle schools residing in Gyeongju and Hukuoka. Japan (592 Korean students. 546 Japanese students) participated in this study. Research data were collected by means of questionnaires and analyzed by such means as frequency, percentage. means. standard deviation. $\chi$$^2$-test, t-test, F-test and Pearson's correlation analysis employing SPSS Program. The results of this study were summarized as follows: 1. In terms of the physical features of middle school students, the height of Korean students tend to be taller than Japanese students. The weight of Korean students are on the average heavier than Japanese students. Research also proves that Japanese families have more family members. Korea has more full time housewives as well. Regarding their health. Korea has more people who consider themselves healthy than Japan does. 2. More students in Japan tend to eat breakfast and dinner everyday compared with Korea. Students eat snacks at night more in Korea than Japan. The average meal takes less than 20 minutes in Korea. It takes less than 30 minutes in Japan. Dinner is considered to be most important meal by the students of Korea and Japan. Meat. noodles. bread and cake are highly enjoyed by the students of both nations. 3. There was a little difference between Korean and Japanese students. concerning the necessity of nutrition education because they both study home economics. 4. The use of information from the textbook shows. most students eat green vegetable almost everyday but Korean students tested as eating more. Japanese students more often say they drink more than a cup of milk everyday The Japanese students have higher rates of using information from the textbooks. drink milk everyday. eat bean paste soup. eat a lot of meat and fish. 5. It turns out that students who have more nutritional knowledge have a low late of eating convenience food and student who utilize the chapter in the textbook in everyday life have low rates of eating convenience food.

Keywords

References

  1. 충북대학교 교육대학원 석사학위논문 가정과 교육내용에 대한 한국과 일본 여중·고생의 학습관심도에 관한 연구 강명희
  2. 강원대학교 교육대학원 석사학위논문 어머니의 영양지식과 학교교육을 통한 영양지식이 여고생 식사행동에 미치는 영향 김기은
  3. 숙명여자대학교 교육대학원 석사학위논문 중·공등학교 가정교과중 식생활 교육의 학습성과에 대한 연구 문란희
  4. 한국교원대학교 대학원 석사학위논문 자취하는 남녀 고등학생들의 영양지식과 식생활 관리 및 식사 실태 안성자
  5. 고려대학교 교육대학원 석사학위논문 남·여고등학생들의 식습관 및 간식섭취 실태 조사연구 안효순
  6. 숙명여자대학교 교육대학원 석사학위논문 서울지역 남·여중학생의 식습관과 인스턴트 식품의 섭취실태에 관한 연구 양성희
  7. 숙명여자대학교 교육대학원 석사학위논문 서울시내 여자고등학생들의 식생활행동에 관한 조사연구 오은숙
  8. 인하대학교 교육대학원 석사학위논문 인천시내 남녀중학생의 가정교과에 대한 인식 및 학습성과에 대한 연구 오현주
  9. 실천 영양학 유영상(외 5인 공저)
  10. 충북대학교 교육대학원 석사학위논문 중학생의 식사행동, 영양지식, 신체 발육에 영향을 미치는 요인 및 이들의 상호관련성에 대한 연구 윤여랑
  11. 한국식생활문화학회지 v.11 no.3 남녀 중고등학생의 식생활 행동과 영양지식에 대한 실태연구 이영미;한명숙
  12. 고려대학교 교육대학원 석사학위논문 중학교 여학생의 식생활 실태와 영양교육에 관한 조사연구 이영재
  13. 충북대학교 교육대학원 석사학위논문 청소년의 식사행동과 심리적 적응 이용순
  14. 지역사회 영양학 장유경(외 4인 공저)
  15. 숙명여자대학교 교육대학원 석사학위논문 서울시내 초·중학생들의 영양지식과 식생활 실태에 관한 조사 연구 한백란
  16. 한국가정교육학회지 v.5 no.1 일본에 있어서의 가정과 교육의 실태 한옥수
  17. 영남대학교 교육대학원 석사학위논문 식생활 건강진단에 대한 한일비교 허명원
  18. 고려대학교 대학원 석사학위논문 가정과 식생활 단원 학습내용에 대한 여중생의 학습목표 성취도와 흥미도 및 실천정도 황은선
  19. 學習指導要領 日本 文部省
  20. 中學校指導書 技術·家庭編 日本 文部省
  21. 家庭科敎育學會紙 v.49 no.7 男女必修の家庭科敎育について 松木況
  22. 家庭科敎育學會紙 v.33 no.2 家庭の機能 和日惠美子
  23. 家庭科敎育學會紙 v.37 no.4 日本における最近の食行動異常とその對策 吉植 庄平
  24. 家庭科敎育學會紙 v.41 no.4 中學生 高校生の食生活における價置意識 石山明美;左藤文子
  25. 家庭科敎育學會紙 v.41 no.3 小學校家庭科指導內容に關する知識 技能の學習狀態及びその習得と日常經驗との關係(第1報)植物學習 について 矢野由起
  26. Social Problems v.40 Getting rid of troublemakers: High school disciplinary procedures and the production of dropouts Bowditch,C.
  27. Am. J. Clin. Nutr. v.65 Food and Nutrition: Attitudes, Belidfs, and Knowledge in the United Kingdom Buttriss,J.L.
  28. Journal of Adolescent Research v.10 no.1 Enhancing primary services for youth through an infrastructrue of social services;Special Issue: Creating supportive communities for adolescent development: Challenges to scholars Whalen,S.P.;Wynn,J.R.