A Study on the Effects of Taxus Extracts in Cosmetic Indurstry

화장품산업에서 주목추출물의 효능에 관한 연구

  • 김인영 (엔프라니(주) 피부과학연구소) ;
  • 이계종 (엔프라니(주) 피부과학연구소) ;
  • 정성원 (엔프라니(주) 피부과학연구소) ;
  • 이주동 (엔프라니(주) 피부과학연구소) ;
  • 유희창 (엔프라니(주) 피부과학연구소) ;
  • 조춘구 (숭실대학교 환경·화학공학과)
  • Published : 2002.04.01

Abstract

Taxus cuspidata Sieb selected cultivation as drug, food and decorative plant in Kyong-gi province in Korea. As a manufacturing method, there were extracted from 250g of dried-leaf and 300g of dried-stem with each 200g of BG, PG and water (to 100) mixing for 72 hour at 50$\pm$5$\^{C}$ and then they were filtered by 400-mesh filter. Appearance of extract of leaves was slight brown, pH=5.3$\pm$0.5, gravity was 1.012$\pm$0.05, and a reflective index was 1.375$\pm$0.05. And appearance of extract of stems was slightly dark brown, pH=5.4$\pm$0.5, gravity was 1.016$\pm$0.05, and a reflective index was 1.358$\pm$0.05. It was extracted oil from Taxus seed. Gravity was 0.922$\pm$0.05 and it should be obtained the 27.0$\pm$0.5% of yield. The molecular weight of polysaccharide was about 50,000 to 300,000 dalton and contained 5.0$\pm$1.2% of yield from Taxus fruit. The determinations of total polyphenols in measuring spectropotometer got 0.563% in leaves, and 0.325% in stems, whereas the quantitives of total tannins got 0.054% and 0.037%, respectively. As the effects in Cosmetics by DPPH-method, the antioxidative activities were very strong that the inhibitory ratio showed 75% in leaves and 64% in stems compared with 52% in greentea extract. These are more effective than other plant extracts. The increasing ratio of collagen synthesis rate on the activating fibroblast for extracts of Taxus cuspidata Sieb showed 54.16% (stems) and 33.18% (leaves), To improve the skin elasticity, PPE(porcine pancreatic elastase)-inhibitory activities were strongly effective as 13,7% (stems), 23.5% (leaves) and 66%(seed). Anti-inflammatory acitvity of seed oil was very the above 41% stronger than SG was 24% of anti-Inflammatory as a control sample.

주목(朱木)은 국내의 경기도 일대에서 약용, 식용, 관상수로써 재배한 것을 선정하였다. 주목의 250g의 잎과 300g의 줄기추출물은 butylene glycol (BG), Propylene glycol (PG)과 물을 사용하여 추출한 결과, 주목의 잎 추출물의 성상은 연한 갈색의 맑은 액으로, pH는 5.3$\pm$0.5, 비중은 1.012$\pm$0.05, 굴절율은 1.395$\pm$0.05이었다. 또한, 줄기 추출물의 성상은 연한 갈색의 맑은 액이 었으며, pH는 5.4$\pm$0.5, 비중은 1.012$\pm$0.05, 굴절율은 1.39$\pm$0.05이었다. 주목의 씨앗으로부터 오일을 분리하였고, 과육으로부터 polysaccharide를 고정제 추출하였다. 주목의 씨앗으로부터 얻어진 오일의 비중은 0.922$\pm$0.05, 27$\pm$0.5%의 수율을 얻을 수 있었다. 과육으로부터 얻어진 polysaccharide의 분자량은 50,000~300,000 dayton의 범위이며, 5$\pm$1.2%의 수율을 얻었다. 주목추출물의 총 polyphenols량은 잎에서는 0.563%, 줄기에서는 0.325%가 검출된 반면, 총 tannins량은 줄기와 잎에서 각각 0.054%와 0.037%를 함유하였다. 화장품에서의 효능으로써 DPPH 방법에 의한 항산화 효과는 잎에서는 75.0%, 줄기에서는 64.0%였다. Fibroblast에 의한 콜라겐 합성율은 줄기추출물은 54.16%, 잎추출물은 33.18%로 비교적 높은 활성을 보였다. 또한 PPE-inhibitors의 활성은 잎과 줄기에서 각각 13.7%와 23.5%였다. 주목씨앗 오일의 항염증 효과는 대조군인 1%의 감초추출물 24%보다 41%의 활성으로 우수한 효과를 나타내었다.

Keywords

References

  1. 한국자원 식물도감 육창수
  2. Plant classification(2nd) Lyman B.
  3. 식물분류학 이창복
  4. 천연물학회 백태홍
  5. 공개특허, 1998-078646 한만우;홍남두;유재국
  6. 한국자원식물 송주택;정현배;진희성
  7. 한국식물도감 전태현
  8. 한국의 산야초 김태정
  9. Chem. Pharm. Bull. v.36 Yoshizaki, F.;Fukuda, M.;Hisamichi, B.;Ishida, T.;In. Y. https://doi.org/10.1248/cpb.36.2098
  10. J. Am. Pharm. Assoc. Sci. Ed. v.49 Tyler, V.E.,Jr. https://doi.org/10.1002/jps.3030491016
  11. Tai-wan K'oh Suen v.38 Ueda, K.;Yamamoto, Y.:Yoshifumi, S.
  12. Huaxue Xuebao v.46 Liang, J.G.;Min, Z.;Tanaka, T.;Mizuno M.;Linuma M.
  13. U.S Patent, 5981777 Durzan D.J.;Vertimiglia F.F.
  14. U.S Patent, 5616330 Kaufman R.J.;Richard Th. J.;Fuhrhop R.W.
  15. U.S Patent, 5948918 Lin Y.M.;Flavin M.T.;Schure R.;Zembower D.E.;Zhao G.X.
  16. U.S Patent, 6218553 Ojima I.
  17. J. Amer. Chem. Soc. v.93 Mansulhlak, W.;Taylor, H.L.;Wall, M.E.;Coggon P.;Mcphail;Andrew, J. https://doi.org/10.1021/ja00738a045
  18. Chem. Pharm. Bull. v.35 Liang, J.;Min, Z.;Linuma, M.;Tanaka, T.;Mizuno, M. https://doi.org/10.1248/cpb.35.2613
  19. J. Org. Chem. v.46 Miller, R.W.;Powell, R.G.;Smith, C.R.,Sr.;Arnold E.;Clardy, J. https://doi.org/10.1021/jo00320a045
  20. Pokl. Akad. Nat. Azerb. v.28 Mirzoez K.M.
  21. Indian J. Med. Res. v.7 Vohora, S.B.;Kumar, I.;Shah, S.A.;Kham, M.S.Y.
  22. Tai-wan K'oh Suen v.38 Liu C.L.;Lin, Y.M.;Chen, F.C.
  23. Analyst v.114 Lau, S.F.;Luk;H.L. Huang https://doi.org/10.1039/an9891400631
  24. Biochem. J. v.113 G.I. Forrest;D.S. Bendall https://doi.org/10.1042/bj1130741
  25. Phytochemistry of Proanthocyanidins v.14 Bate S.E.C. https://doi.org/10.1016/0031-9422(75)85197-1
  26. Yakugaku zasshi v.108 Fujita Y.;Uehara I.;Morimoto Y.;Nakashima M.;Hatano T.;Okuda T. https://doi.org/10.1248/yakushi1947.108.2_129
  27. 대한화장품학회지, 4th심포지움 v.33 정민석;최종완
  28. 대한화장품학회지 v.26 no.1 조중제;이건국;조병기;최정도
  29. 대한화장품 학회지 v.23 no.2 이건국;조중재;최중덕
  30. 생약학회지 v.21 no.2 김태희