Anatomical Characteristics of Charcoals Carbonized in a Korean Traditional Kiln

전통식 탄화로에서 제탄된 목탄의 해부학적 특성

  • Published : 2002.06.01

Abstract

A comparative study on the structure of wood and charcoals was examined by scanning electron microscopy. Four species as Quercus variabilis $B_LUME$, Quercus mongozica $F_ISCH$ , Fraxinus rhynchcphylla $H_ANCE$ and Prunus sargentii $R_EHDER$ were used for this experiment. Cell dimensions of charcoals showed more higher shrinkage than those of wood. Shape of vessels was slightly changed due to become smaller in tangential diameter. Therefore, it was considered that the decrease of charcoal yield was caused by decrease of cell dimensions as well as loss of wood components.

본 연구에서는 굴참나무(Quercus variabilis B/sub LUME/), 신갈나무(Quercus mongolica F/sub ISCH/), 물푸레나무(Fraxinus rhynchophylla H/sub ANCE/), 벚나무(Prunus sargentii R/sub EHDER/)재의 목재와 전통식 탄화로에서 생산된 백탄 및 흑탄의 조직구조를 주사전자현미경으로 관찰하여 상호 비교하였다. 목탄의 구성요소는 목재에 비해 치수가 크게 감소되었고, 도관은 접선방향 직경이 감소되어 타원형을 나타냈다. 따라서 목탄의 제조과정 중 탄재량에 비해 목탄의 수율이 크게 감소하는 것은 목재성분의 일부 손실뿐만 아니라 구성세포 치수가 감소하기 때문으로 생각되었다.

Keywords