Abstract
This study was conducted to investigate the effect of cultural methods(cutting, flower removal) on growth and quality of B. falcatum L. Jeongseon local cultivar collected in Korea and Mishima local cultivar introduced from Japan were used. Some of the results obtained are as follows; Jeongseon local cultivar showed less stem branches and shoot weight compared to Mishima. However, Jeongseon local cultivar showed tall plant height, high root fresh and dry weight, and high levels of saikosaponin-a and total-saikosaponin, but low saikosaponin-c content than that of Mishima. Both cultivars seeded on March 20 had longer main root, bigger stem diameter, few stem branch, and high saikosaponin-c content compared with those of late seeded one, April 30. Growth characteristics such as plant height, stem diameter, stem branch number, shoot weight, root diameter, root fresh and dry weight, and root branch number were increased in a low planting $density(30{\times}15\;cm)$, but the content of saikosaponin was not affected by planting density. Jeongseon and Mishima cultivars seeded on April 10 with $30{\times}15\;cm$ planting density and April 30 with $30{\times}10\;cm$ planting density contained highest total saikosaponin levels, respectively. However, average root dry weight was not affected by planting time or density in both Bupleurum cultivars. Both cutting and flower removal increased the length of main root, fresh and root weight, and saikosaponin-a, saikosaponin-d and total-saikosaponin in Jeongseon cultivar than that of Mishima. As the harvesting time was delayed, plant height, stem diameter, shoot weight, length of main root, root fresh and dry weight were increased, but content of saikosaponin-a, saikosaponin-d and total-saikosaponin were decreased.
본 시험은 국내 재래종 정선시호와 일본에서 도입된 삼도시호를 공시하여 시호근의 비대촉진을 위하여 예취 및 적화처리가 시호의 생육과 saikosaponin 함량에 기여하는 요인들을 구명하여 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 예취 및 적화처리에 따른 시호 계통간 및 재배년수에 따른 생육에 있어서 정선시호는 삼도시호보다 분지수는 적었지만 생근중, 건근중 및 지근수는 많았다. 1년생 정선시호는 삼도시호보다 주근장이 길었고 2년생에서는 초장과 경수가 많았다. Saikosaponin함량은 1년생 및 2년생 모두 정선시호가 삼도시호보다 saikosaponin-a, saikosaponin-d 및 total-saikosaponin 함량이 높게 나타났다. 2. 수확시기가 늦을수록 1년생 시호 지상부 생육의 초장, 경태, 지상부중과 지하부중의 주근장, 생근중 및 건근중 등 생육은 촉진되었고, 2년생 시호에 있어서 예취 및 적화처리 횟수에 따른 생육은 2회를 한 것이 1회보다 초장이 짧았지만 주근장은 길었다. 3. 1년생 및 2년생 시호의 예취에 따른 생육은 초장, 분지수는 감소하고 1년생 시호의 적화처리구에서 지상부중은 높았고 1년생 시호의 30cm 예취 처리구와 적화처리구에는 근경과 생근중은 증가하였으나 지근수는 감소되고 건근중은 유의적인 차이가 없었다. 2년생 시호의 예취 처리구와 적화처리구의 근경 및 50 cm 예취 처리구와 적화처리구의 생근중과 건근중은 무처리구보다 증가하였다. Saikosaponin 함량은 1년생 시호의 saikosaponin-c 함량만 차이가 인정되었고, 2년생 시호의 saikosaponin-a, saikosaponin-d, total-saikosaponin 함량은 무처리구보다 증가하였다. 4. 예취 및 적화처리에서 수확시기에 따른 생육은 11월 20일에 한 것이 9월 20일에 한 것보다 초장, 경태 및 지상부중과 지하부의 주근장, 생근중 및 건근중 등의 생육이 촉진되었으나 saikosaponin-a, saikosaponin-d 및 total-saikosaponin 함량은 감소되는 경향이었다.