A Empirical Study on the Development of Traditional Tea for Tourism Product in Korea

전통차의 관광상품화를 위한 실증적 연구

  • Published : 2001.12.01

Abstract

In the paper, I selected the research topic, methods to commercialize traditional tea as a way to spread our tea culture recognizing the meaning of traditional tea. In other words, the research suggests that it should be significant that we learn some basic characters as well as reconsideration on traditional tea to commercialize our traditional tea as a tourism product. Consequently, it needs to develop various programs so as to provide chances to learn traditional tea manner along with the commercialization of traditional tea as a tourism product.

본 연구에서는 전통차의 의미를 인식하면서 차문화를 확산시킬 한 방법으로 전통차의 관광상품화 방안이라는 연구의 주제를 선정하였다. 즉 우리의 전통차의 관광상품화를 위해서는 전통차가 지니고 있는 기본적 성질 못지 않게 전통차에 대한 인식제고가 필요함을 제시하고 있다. 결론적으로 전통차의 관광상품화와 병행하여 전통 다례, 학습기회 제공을 위한 다양한 프로그램 개발도 있어야 할 것이다.

Keywords