Effects of dipping syrups prepared with isomaltooligosaccharides on the Yackwa quality

이소말토올리고당을 사용한 시럽에 집청한 약과의 특성

  • Published : 2001.03.31

Abstract

The effects of dipping syrups prepared with isomaltooligosaccharides on the characteristics of Yackwa were investigated. The dipping syrups were prepared replacing sucrose with 0, 25 and 50% isomaltooligosaccharide. Physical and sensory characteristics of Yackwa were evaluated. Isomaltooligosaccharides increased dehydration rate and increased absorption rate of dipping syrups. Yackwas dipping in the syrup containing isomaltooligosaccharides were more acceptable than those with sucrose syrup. The acceptability was significantly correlated with shinness(p<.01), moistness(p<.05), adhesiveness(p<.05), cohesiveness(p<.01), roasted taste(p<.0l) and sweetness(p<.05). Therefore, isomaltooligosaccharides might be a good alternative for sucrose in making dipping syrup of Yackwa.

설탕의 0%, 25%, 50%를 IMO로 대체하여 제조한 시럽에 집청한 약과의 물리적, 관능적 특성을 검토하였다. IMO를 사용한 시럽에 집청한 약과는 대조군 약과에 비해 환원당 함량이 증가했으며, 탈수율은 높았으나 집청액 흡수율은 낮았다. 약과의 관능적 특성은 윤기, 단맛, 고소한 맛, 전체적인 기호도 등이 유의적 차이를 나타냈다(p<.05). IMO를 사용한 시럽에 집청한 약과는 대조군 약과에 비해 윤기가 강하고 단맛이 약했으며, 고소한 맛이 강하고 전체적인 기호도가 높았다. Pearson correlation coefficient를 산출하여 관능적 특성간의 상관관계를 검토한 결과, 촉촉한 정도는 윤기(p<.01)와 정의 상관관계를, 부착성은 윤기 및 촉촉한 정도와 정의 상관관계(p<.01)를 나타내었다. 단맛은 윤기와 부의 상관관계(p<.01)를, 냄새는 윤기, 부착성, 응집성과 정의 상관관계(p<.01)를 나타내었다. 전체적인 기호도는 윤기(p<.01), 촉촉한 정도(p<.05), 부착성(p<.05), 응집성(p<.01), 고소한 맛(p<.01)과 정의상관관계를, 단맛과는 부의 상관관계(p<.05)를 나타내어, 윤기가 강하고 더 촉촉하며 부착성과 응집성이 크고, 단맛은 약하고 고소한 맛이 강한 약과에 대한 기호도가 더 높게 나타났다.

Keywords