Conditions for Solid Matrix Priming of Carrot Seeds and Physiological Changes in the Seed During the Treatment

당근 종자의 Solid Matrix Priming 적정 조건구명과 처리중 종자의 생리적 변화

  • Cho, Jeoung-Lai (Department of Horticulture, Gyeongsang National University(Institute of Agriculture & life sciences)) ;
  • Lim, Jong-Min (Department of Horticulture, Gyeongsang National University(Institute of Agriculture & life sciences)) ;
  • Kang, Sung-Mo (Department of Horticulture, Gyeongsang National University(Institute of Agriculture & life sciences)) ;
  • Kang, Jum-Soon (Department of Horticulture, Miryang National University)
  • 조정래 (경상대학교 원예학과(농업생명과학연구원)) ;
  • 임종민 (경상대학교 원예학과(농업생명과학연구원)) ;
  • 강성모 (경상대학교 원예학과(농업생명과학연구원)) ;
  • 강점순 (밀양대학교 원예학과)
  • Received : 2001.11.15
  • Accepted : 2001.12.14
  • Published : 2001.12.31

Abstract

To improve germinability of carrot seeds of 'Inari', 'Mansan', 'Mussang', and 'Hongsim' cultivars, various levels of solid matrix priming (SMP) and the physiological changes of seeds associated with SMP were examined. As the ratio of water in a seed-Micro Cel E-water mix and priming duration increased, seed germinability enhanced. However, there was radicle protrusion during SMP in some cultivars, indicating the existence of cultivar different variations of the optimum conditions. The optimum ratio for a seed-Micro Cel E-water mix was 5 : 3 : 10.5. In this mix, the optimum durations for the treatment were 3 days for 'Mansan' and 5 days for other cultivars. SMP at $20^{\circ}C$ to $25^{\circ}C$ resulted in a higher germination percentage and a shorter $T_{50}$. Seeds absorbed water quickly within an hour and the percentage of moisture was stable at 43 to 49 after 24 hours of the treatment. Conductivity of the mix declined for the first 6 hours to $100{\mu}S{\cdot}cm^{-1}$ with little changes thereafter. On the other hand, the pH of the mixed increased slightly during the early phase, and then returned to the initial level as the treatment proceeded.

춘파 당근 종자의 발아능 향상을 위한 적정 SMP조건 구명과 처리기간 중 종자의 생리적 변화를 관찰하기 위하여 이나리, 만산5촌, 무쌍5촌, 홍심5촌 등 4개 품종을 공시하여 실험을 실시하였다. SMP 처리에서 물질(Micro-Cel E)에 대한 물의 첨가배율이 높아지고 처리기간이 길어질수록 발아율이 높고, $T_{50}$이 단축되었지만 처리과정 중 일부 처리에서는 유근이 돌출되었다. 품종에 따른 SMP조건이 다소 달랐다. SMP의 적정 종자 : 물질 : 수분의 비율은 5 : 3: 10.5이고 적정 처리기간은 만산5촌이 3일, 그 외 3품종은 5일이었다. SMP적정처리 온도는 $20-25^{\circ}C$인 것으로 나타났다. SMP 기간 중 종자의 변화 중에서 수분흡수율은 처리 후 1시간까지 급속하게 증가하고 그 후 6기간까지 약 38%로 증가하다가, 24시간째에는 품종에 따라 43%-49%를 보였다. 그 이후부터는 처리종료시간까지 일정하게 유지되었다. 종자의 전기전도도는 6시간까지 감소하여 $100{\mu}S{\cdot}cm^{-1}$ 내외에서 거의 변화를 보이지 않았고, pH는 초기에 약간 높아지다가 처리기간이 경과할수록 원래의 pH로 되돌아오는 경향을 보였다.

Keywords