Horticultural Science & Technology (원예과학기술지)
- Volume 19 Issue 3
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- Pages.367-372
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- 2001
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- 1226-8763(pISSN)
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- 2465-8588(eISSN)
Growth and Berry Quality of 'Kyoho' Grapes in Double Cropping System as Affected by Root Zone Heating and CO2 Enrichment in Plastic Greenhouse
'거봉' 포도 2기작 재배 시 근권 가온 및 CO2 시용이 생장 및 과실 품질에 미치는 영향
- Oh, Sung Do (Division of Biological Resources Science, Chonbuk National University) ;
- Kim, Yong Hyeon (Division of Bioresource Systems Engineering, Chonbuk National University) ;
- Choi, Dong Geun (Jeollabuk-do Agricultural Research & Extension Service)
- 오성도 (전북대학교 농과대학 생물자원과학부(전북대학교 농업과학기술연구소)) ;
- 김용현 (전북대학교 농과대학 생물자원시스템공학부(전북대학교 농업과학기술연구소)) ;
- 최동근 (전북농업기술원)
- Received : 2001.03.05
- Accepted : 2001.07.02
- Published : 2001.09.30
Abstract
'Kyoho' grape (Vitis labruscana L.) has currently cropped twice a year in plastic greenhouses. However, there are problems with low fruit quality in the second cropping owing to low temperatures and short photoperiods. This experiment was conducted to investigate the effect of root zone heating and
포도 거봉(Vitis labruscana L 'Kyoho')은 연 2회 생산할 수 있는 2기작 재배가 가능하다. 그러나 2기작 재배에서 2차 생산을 위한 과실의 성숙기가 단일조건과 저온기에 해당하므로 고품질의 과실 생산에 제약이 되고 있다. 거봉 수체의 생장을 촉진하고 과실의 품질을 향상시키기 위하여 근권제한 재배용 베드에 온수파이프를 설치한 후 지중 가온에 의한 근권온도 상승 및 플라스틱 온실 내
Keywords