Inhibition of Incidence of Fungi in Cold Storage Room by Acetic Acid

Acetic acid에 의한 저온저장고 내의 균발생 억제 효과

  • Received : 2001.02.22
  • Accepted : 2001.04.25
  • Published : 2001.06.30

Abstract

Postharvest diseases developed on harvested products result in a great economic loss. The objective of this research was to develop a chemical treatment to control major postharvest pathogens including Botrytis cinerea and Penicillium expansum in the cold storage room. Acetic acid ($2.4mg{\cdot}L^{-1}$, $4.8mg{\cdot}L^{-1}$) inhibits spore germination and mycelial growth of B. cinerea and P. expansum on PDA at room temperature ($25^{\circ}C$) and low temperature ($2^{\circ}C$). Fumigation of cold storage room with $SO_2$ ($5g{\cdot}m^{-3}$) gas or gaseous acetic acid ($4.8g{\cdot}m^{-3}$) prior to operation greatly reduced population of fungi in the cold storage room.

Acetic acid는 상온($25^{\circ}C$)에서 저온저장고에 발생하는 과실의 부패병균인 Botrytis cinerea 및 Penicillium expansum의 포자발아 및 발아관 생장 억제에 효과가 나타났다. $4.8mg{\cdot}L^{-1}$의 acetic acid 함유배지에서는 처리 12시간 후에도 B. cinerea 및 P. expansum의 포자가 전혀 발아하지 않았으며, 처리 7일 후에도 거의 생장하지 못할 정도로 완전한 균사생장 억제효과를 나타내었다. 저온($2^{\circ}C$)에서도 B. cinerea 및 P. expansum에 대해 acetic acid의 농도가 높을수록 균사생장 억제효과가 증가하였으며 $4.8mg{\cdot}L^{-1}$를 함유한 배지(PDA)에서는 처리한 후 20일이 경과하여도 균총이 전혀 형성되지 않았다. 저온저장고를 가동하기 전에 기존의 $SO_2(5g{\cdot}m^{-3})$ 가스와 acetic acid($4.8g{\cdot}m^{-3}$)를 처리한 저장고에서 출현하는 균의 발생을 감소시켰다. 그러나 실제 적용시 인체에 대한 자극성이 있다는 점에 대한 보완책이 필요할 것으로 생각되었다.

Keywords