Postharvest Quality of Satsuma Mandarin Fruit Affected by Controlled Atmosphere

CA 저장이 온주밀감의 수확 후 품질에 미치는 효과

  • Received : 2001.03.15
  • Accepted : 2001.05.09
  • Published : 2001.06.30

Abstract

This research was conducted to find out whether controlled atmosphere(CA) can maintain Satsuma Mandarin fruit fresh longer compared to cold storage. Fruit harvested in Nov. 1998 at Jeju Province were stored in three different CA condition including cold storage. The CA treatments consisted of combinations of 3%, 5% and 10.9% $CO_2$ with 1% and 3-3.9% $O_2$, respectively. Weight and firmness were maintained higher in static CA chambers than in the cold storage. Soluble solid content in fruit of cold storage increased until 2 months of storage and thereafter sharply decreased, whereas that of CA-stored fruit increased slowly throughout the storage period of 120 days. Citric acid decreased obviously in all the treatments with a partially longer retention in CA chambers during storage. Sensory evaluation clearly showed that CA could extend market period of Satsuma Mandarin fruit.

감귤의 품질에 미치는 CA 저장의 효과를 알아보기 위하여 본 실험을 수행하였다. 1998년 11월 제주도에서 수확된 온주밀감을 공시재료로 사용하였다. 무게감량과 경도는 저온저장구보다 CA 처리에서 저장기간 동안 높게 유지되었고 SSC 값은 저온저장 2개월까지 뚜렷이 증가하다가 그 이후 급격하게 감소한 반면 CA 처리에서는 저장 4개월까지 지속적으로 증가하는 양상을 나타내었다. 유기산은 CA 처리에서 저온저장에서 보다 약간 높게 유지되는 형태로 저장 중 모든 처리에서 크게 감소하였다. 시장성 판정을 위한 품질평가 결과에서도 CA 조건이 저온저장에 비하여 품질유지에 비교적 효과적이었다.

Keywords