Horticultural Science & Technology (원예과학기술지)
- Volume 19 Issue 1
- /
- Pages.71-77
- /
- 2001
- /
- 1226-8763(pISSN)
- /
- 2465-8588(eISSN)
Effect of Cultivation Method, Harvest Season and Preservative Solution on the Quality and Vase Life of Cut Rose 'Rote Rose'
롯데로제 장미의 재배방법, 수확시기 및 보존제 종류가 절화 품질과 수명에 미치는 영향
- Cho, Mee Sook (Dept. of Horticulture, Gyeongsang National Univ.) ;
- Hwang, Seung Jae (Dept. of Horticulture, Gyeongsang National Univ.) ;
- Jeong, Byoung Ryong (Dept. of Horticulture, Gyeongsang National Univ.)
- Received : 2000.07.18
- Accepted : 2001.01.02
- Published : 2001.03.31
Abstract
Experiments were conducted to evaluate quality and vase life of cut rose 'Rote Rose' cultivated in soil or hydroponically in rockwool. Rose flower stems harvested in commercial greenhouses in Kimhae on May 27 and June 14, 1998 were transported for about two hours to a laboratory and recut in water to an uniform stem length of 45cm. The rose flowers harvested on the same day were displayed at a density of
절화장미의 수명연장에 관한 연구는 많으나 양액재배와 토경재배된 장미의 절화수명에 관한 비교연구는 거의 없다. 본 실험은 몇가지 보존제와 채화시기가 양액 및 토양재배 장미의 절화품질과 수명에 미치는 영향을 구명하고자 실시되었다. 'Rote Rose'를 1998년 5월 27일과 6월 14일 2회에 걸쳐 김해시의 농가에서 수확하여 실험실로 옮겨 45cm로 수중 재절단한 후 몇 가지 보존용액에 꽂아