Effect of Cultivation Method, Harvest Season and Preservative Solution on the Quality and Vase Life of Cut Rose 'Rote Rose'

롯데로제 장미의 재배방법, 수확시기 및 보존제 종류가 절화 품질과 수명에 미치는 영향

  • Received : 2000.07.18
  • Accepted : 2001.01.02
  • Published : 2001.03.31

Abstract

Experiments were conducted to evaluate quality and vase life of cut rose 'Rote Rose' cultivated in soil or hydroponically in rockwool. Rose flower stems harvested in commercial greenhouses in Kimhae on May 27 and June 14, 1998 were transported for about two hours to a laboratory and recut in water to an uniform stem length of 45cm. The rose flowers harvested on the same day were displayed at a density of $10cm{\times}10cm$ and were subjected to the same environmental conditions in a growth chamber. The stems were put in four different preservative solutions, 0.5% Chrysal RVB, BS (2% sucrose+200ppm 8HQS+0.3% Chrysal RVB), Sonk1 (BS+0.1mM ethionine), and double distilled $H_2O$. Flower stems harvested on May 27 were displayed at $18{\pm}1^{\circ}C$, RH 60-70%, and light intensity of 220lux provided by fluorescent lamps for $16h{\cdot}d^{-1}$. Flower stems harvested on June 14 were displayed at $25{\pm}1^{\circ}C$, RH 70-80%, and light intensity of 220lux provided by fluorescent lamps for $16h{\cdot}d^{-1}$. Fresh weight and flower diameter were affected by cultivation method, and were greater in hydroponically-grown roses than in soil-grown roses. Among the preservative solutions, BS and Sonk1 were superior to Chrysal RVB in terms of prolonging vase life. Vase life extension in Chrysal RVB, BS and Sonk1 over the control was about one day in both display temperatures. At $18^{\circ}C$ vase life was maintained for three to four additional days as compared to that at $25^{\circ}C$.

절화장미의 수명연장에 관한 연구는 많으나 양액재배와 토경재배된 장미의 절화수명에 관한 비교연구는 거의 없다. 본 실험은 몇가지 보존제와 채화시기가 양액 및 토양재배 장미의 절화품질과 수명에 미치는 영향을 구명하고자 실시되었다. 'Rote Rose'를 1998년 5월 27일과 6월 14일 2회에 걸쳐 김해시의 농가에서 수확하여 실험실로 옮겨 45cm로 수중 재절단한 후 몇 가지 보존용액에 꽂아 $18^{\circ}C$(봄) 또는 $25^{\circ}C$(여름)로 유지되는 환경조절실에서 일일 16시간의 조명하에 완전임의 배치하였다. 사용된 보존제는 0.5% Chrysal RVB, BS(2% sucrose+200ppm 8HQS+0.3% Chrysal RVB) 및 Sonk1(BS+0.1mM ethionine)이며 대조구로는 증류수를 사용하였다. 생체중, 꽃직경, 꽃잎수, 개화정도는 재배방식의 영향을 받았다. 대조구나 Chrysal RVB에 비해 BS나 Sonk1에서 생체중, 꽃직경, 꽃잎수 그리고 개화정도 및 보존 용액소비량이 증가되었다. 대조구에 비해 절화수명은 Chrysal RVB, BS 및 Sonk1에서 $18^{\circ}C$에서는 2일, 그리고 $25^{\circ}C$에서는 1일 정도 연장되었다. $18^{\circ}C$처리에서 $25^{\circ}C$ 처리에 비해 절화수명은 3일 정도 더 유지되었다.

Keywords