한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제34권1호
- /
- Pages.21-26
- /
- 2001
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
다시마 (Laminaria japonicus) Alginate의 가열가수분해에 따른 물리$\cdot$ 화학적 및 생물학적 특성에 관한 연구 5. 랫드의 체중, 장기, 췌장과 소장의 성분 및 소장융모의 미세구조에 미치는 저분자 Alginate의 영향
Studies on Physicochemical and Biological Properties of Depolymerized Alginate from Sea tangle, Laminaria japonicus by Thermal Decomposition 5. Effects of Depolymerized Alginate on Body Weight, Organ, Pancreatic and Small Intestinal Composition, and Small Intestinal Microvilli Structure in Rats
- KIM Yuck-Yong (Research Laboratoy, MSC Co. Ltd.) ;
- CHO Young-Je (Faculty of Science and Biotechnology, Food Science and Technology Major, Pukyong National Univ.)
- 발행 : 2001.01.01
초록
Alginate를 가열에 의해 저분자화하여 저분자화에 따른 소화생리 특성을 검토하기 위해, 랫드에 저분자 alginate인 HAG-10,HAG-50, HAG-100 및 alginate를 장기간 섭취시켰을 때, 체중, 각종 장기의 무게와 길이 및 췌장과 소장의 소화효소활성과 단백질, DNA 및 RNA 함량을 측정하였고 소장응모의 미세구조의 변화를 관찰하였다. 랫드의 체중은
To examine functionality of depolymerized alginate obtained by hydrolysis of alginate through a heating process at
키워드