Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 34 Issue 2
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- Pages.84-90
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- 2001
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Studies on Physicochemical and Biological Properties of Depolymerized Alginate from Sea tangle, Laminalia japonicus by Thermal Decomposition 7. Effects of Depolymerized Alginate on Fecal Composition in Rats
다시마 (Laminaria japonicus) Alginate의 가열가수분해에 따른 물리$\cdot$ 화학적 및 생물학적 특성에 관한 연구 7. 저분자 Alginate에 의한 랫드 분변의 성분 변화
- KIM Yuck-Yong (Research Laboratoy, MSC Co. Ltd.) ;
- CHO Young-Je (Faculty of Science and Biotechnology, Food Science and Technology Major, Pukyong National Univ.)
- Published : 2001.03.01
Abstract
This study was performed to know the effect of depolymerized alginate obtained by hydrolysis of alginate through a heating process at
저분자 alginate인 HAG-10, HAG-50, HAG-100 및 alginate를 랫드에 장기간 섭취시켰을 때, 분변의 무게와 수분함량, 단백질과 지방함량, pH, VBN 및 단쇄지방산을 측정하여 소화생리특성에 미치는 영향에 대하여 검토하였으며, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 랫드분변의 무게와 수분함량의 변화는 alginate에서 가장 높은 증가를 보였고, 다음으로 HAG-100, HAG-50이었으며 HAG-10은 투여전과 거의 변화가 없었다. 분변의 단백질과 지방함량은
Keywords
- Depolymerized alginate;
- Short chain fatty acid (SCFA);
- Apparent digestibility;
- n-Butyric acid;
- Propionic acid