한국수산과학회지 (Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences)
- 제34권6호
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- Pages.685-690
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- 2001
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
시판 국내산 및 일본산 마른멸치의 품질 비교
Quality Comparison of Commercial Boiled-Dried Anchovies Processed in Korea and Japan
- KIM Jin-Soo (Division of Marine Bioscience/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- HEU Min-Soo (Division of Marine Bioscience/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- KIM Hey-Suk (Division of Marine Bioscience/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University)
- 발행 : 2001.11.01
초록
수입산 마른멸치의 품질을 제시하기 위하여 일본산 마른멸치(중멸 및 자멸)의 식품학적 품질특성 (아미노산, 무기질 및 지방산과 같은 구성성분, 과산화물값 및 색도와 같은 지질산패도, 휘발성염기질소, 형상 둥과 같은 기호도 둥)을 국내산 마른멸치와 비교하여 살펴보았다. 일본산 멸치는 수분이
This study was conducted to evaluate the quality of the commercial boiled-dried anchovies processed in Japan by determining chemical components and sensory evaluation. The moisture, salinity and acid-insoluble ash contents of the imported boiled-dried anchovies ranged
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