Growth Effect of Tomato Treated with Bacillus sp. WRD-1 Cultures

Bacillus sp. WRD-1 배양액 처리가 토마토 생육에 미치는 영향

  • Ok, Min (Division of Biotechnology, Faculty of Natural Resource and Life Science, Dong-A University) ;
  • Seo, Won-Seok (Division of Biotechnology, Faculty of Natural Resource and Life Science, Dong-A University) ;
  • Bae, Kye-Sun (Division of Biotechnology, Faculty of Natural Resource and Life Science, Dong-A University) ;
  • Kwon, O-Chang (Division of Biotechnology, Faculty of Natural Resource and Life Science, Dong-A University) ;
  • Park, Su-Jin (WILL BIOTECH Co., Ltd) ;
  • Cho, Young-Su (Division of Biotechnology, Faculty of Natural Resource and Life Science, Dong-A University)
  • 옥민 (동아대학교 생명자원과학부) ;
  • 서원석 (동아대학교 생명자원과학부) ;
  • 배계선 (동아대학교 생명자원과학부) ;
  • 권오창 (동아대학교 생명자원과학부) ;
  • 박수진 ((주)윌 바이오텍) ;
  • 조영수 (동아대학교 생명자원과학부)
  • Published : 2001.03.30

Abstract

To investgate growth effect of tomato by Bacillus sp. WRD-1 isolated from soil, the Bacillus sp. WRD-1 cultures were treated into tomato cultivated soil with different dilutions (1:100, 1:300, and 1:500) and autoclaved Bacillus cultures as control. Growth and yeild of tomato enhanced in treatments of the Bacillus cultures compared to control. The populations of native bacteria and actinomyces were increased twice in field treated with Bacillus sp. WRD-1 cultures, but the number of mold was decreased. Since the Bacillus sp. WRD-1 promoted growth of tomato and affected population dynamics of microorganism in field, this strain is prominent candidate as a microbial biocide to improve soil potential.

토양으로 부터 분리한 Bacillus sp. WRD-l의 토마토 생육에 미치는 영향을 조사하기 위하여 미생물 배양액을 100배, 300배, 500배의 희석 비율에 따라 토마토재배지에 관주를 실시하여 토마토 생육 및 토양미생물상 변화를 관찰 하였다. 대조구로는 실제 미생물의 영향을 확인하기 위하여 Bacillus sp. WRD-1 배양액을 멸균하여 사용하였다. 토마토 생육은 전체적으로 100배> 300배> 500배> 대조구 순으로 희석 비율과 비례하였다. 시간별 토양미생물 수는 세균과 방선균의 수는 증가하는 경향을 보였으며, 곰팡이수는 감소하는 경향을 보였다. 이러한 결과로 토양활성개량미생물제로의 개발 가능성을 확인하였다.

Keywords