Chracteristics of Mulberry Fruits on Daeseongppong, Daebungppong, Daeokppong and Shingwangppong(Morus Spp.)

대성뽕, 대붕뽕, 대옥뽕 및 신광뽕 오디의 과실적 특성

  • 박광준 (농촌진흥청 농업과학기술원 잠사곤충부)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

Daeseongppong, Daebungppong, Daeokppong were bred, and Shingwangppong was selected among the recommended mulberry varieties of the grown silkworm, in order to meet the increasing the interest about the mulberry fruit, The major characteristics of the mulberry fruits were also studies. The chromosome number of Daeseongppong, Daebungppong and Daeokppong are 2n=56 recognized autotetraploid, and that of Shingwangppong is 2n=42 as a triploid. Seed forming rate of Daeseongppong, Daebungppong, and Daeokppong are more than 58%, but that of the Shingwangppong is very low with 6.7%. Concerning the single fruit weight, Daeseongppong is 4.05g, Daeokppong 3.38g, Daebungppong 2.99g which belonged to big fruit group. However Shingwangppong is medium as 2.28g. The sugar contents of Shingwangppong, Daeokppong, Daebungppong, Daeseongppong are 14.8%,13.7%,13.1% and 12.7% respectively. The sugar/acidity rate of them are above 21. The fruit maturity of Shingwangppong is early, those of Daebungppong, Daeokppong are medium and that of Daeseongppong is late. Yielding Potentiality of Daebungppong is high, those of Daeseongppong, Shingwangppong are comparatively high, and that of Daeokppong is moderate. In the case of cold hardiness, those of Shingwangppong, Daeokppong, Daebungppong are comparatively good, that of Daeseongppong is weak slightly.

오디용 뽕품종으로 대성뽕, 대붕뽕 및 대옥뽕을 육성하였으며 큰누에용 장려품종중에서 신광뽕을 선발하였는 바 주요 특성은 다음과 같다. 1. 대성뽕, 대붕뽕 및 대옥뽕은 염색체수가 2n=56인 4배체이고, 신광뽕은 2n=42인 3배체이다. 2. 오디의 종자형성률은 대성뽕, 대붕뽕 및 대옥뽕은 58%이상이였으며 신광뽕은 6.7%로 매우 낮았다. 3.오디의 과중은 대성뽕이 4.05g,대옥뽕이 3.38g,대붕뿐이 2.99g로서 대과형이고 신광뽕은 2.28g로 중과형이다 4. 오디과즙의 당도는 신광뽕은 14.8% , 대옥뽕은 13.7% , 대붕뽕은 13.1% , 대성뽕은 12.7%이며 당산비는 모든 품종이 21이상이다. 5. 오디의 숙기는 신광뽕은 조숙계, 대붕뽕, 대옥뽕은 중숙계 , 대성봉은 만숙계 이다. 6. 오디의 수량성은 대붕뽕은 다수성이고 대성뽕과 신광뽕은 비교적 높은편이며 대옥뽕은 보통 수준이다. 7. 내동(한)성은 신광뽕, 대옥뽕, 대붕뽕은 보통이고 대성뽕은 다소 약하다.

Keywords

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