Abstract
This study conducted to investigate the effects of dietary Korean medical herb residue on egg quality and serum cholesterol of laying hens under heat stress. One hundred forty four, 41 weeks old ISA brown commercial layer, were used in a 28 d growth assay with a 7d adjustment period. Dietary treatments Included 1) Control (basal diet), 2) KMHR1.0 (basal diet+1.0% korean medical herb residue), 2) KMHR2.0 (basal diet+2.0% Korean medical herb residue). For overall Period, laying hens fed KMHR1.0 diet were higher hen-day egg production than laying hens fed Control and KMHR2.0 diets with significant difference (quadratic effect, p<0.01). Egg weight, egg shell breaking strength and egg shell thickness were not influenced by Korean medical herb residue supplementation (P>0.05). As adding level of Korean medical herb residue increased in the diets, yolk color tended to increase, however, the differences failed to reach significance (P>0.05). Also, egg yolk index was not influenced by korean medical herb residue supplementation (P>0.05). Total-, HDL- LDL+VLDL-cholesterol and triglyceride concentrations in serum tended to increase as the concentration of Korean medical herb residue in the diets was increased without significant difference (P>0.05). In conclusion, supplementing 1.0% Korean medical herb residue to a corn SBM meal diet for laying hens increased hen-day egg production.
본 연구의 목적은 고온스트레스하에서 한방부산물의 첨가가 산란계의 생산성 및 난각특성에 미치는 영향을 조사하고자 실시하였다. 사양시험은 41주령 ISA brown 갈색계 144수를 공시하였으며, 처리구로는 옥수수-대두박 위주의 사료(Con; 기초사료), 기초사료에 한방부산물을 1.0% 첨가한 구(KMHR1.0; 기초사료+1.0% 한방부산물), 기초사료에 한방부산물을 2.0% 첨가한 구(KMHR2.0; 기초사료+2.0% 한방부산물)로 3개 처리로 구성되었다. 총 28일간의 사양시험기간 동안, 산란율에 있어 KMHR1.0 처리구가 다른 처리구와 비교하여 유의적으로 높게 평가되었다. (quadratic effect, p<0.01). 산란계 사료내 한방부산물을 첨가할 경우 난중 및 난각강도에는 영향을 미치지 못하는 것으로 평가되었다 (P>0.05). 난각두께는 둔단부, 예단부 그리고 중앙부에서 한방부산물 첨가구가 감소하는 경향을 보였으나 처리구간에 통계적으로 유의적인 차이는 보이지 않았다 (P>0.05). 난황색은 대조구와 비교하여 한방부산물의 첨가 수준이 증가함에 따라 높아지는 경향을 보였으나 통계적으로 유의적인 차이는 보이지 않았다 (P>0.05). 또한, 난황계수에 있어서도 대조구와 처리구간에 유의적인 차이를 보이지 않았다 (P>0.05). 혈청내 총 콜레스테롤, 중성지질, HDL-콜레스테롤과 LDL+VLDL-콜레스테롤 함량에 있어서는 대조구와 비교하여 한방부산물의 첨가 수준이 증가함에 높아지는 경 향을 보였으나 유의적인 차이는 보이지 않았다(P>0.05). 결론적으로, 고온 스트레스에 노출된 산란계에 있어 1.0% 수준의 한방부산물 첨가는 산란율을 증가시키는 것으로 사료된다.