Effects of Korean Medical Herb Residue Supplementation on the Egg Quality and Serum Cholesterol of Laying Hens under Heat Stress

고온 스트레스하에서 한방 부산물의 첨가가 산란계의 계란품질 및 혈청 콜레스테롤에 미치는 영향

  • 홍종욱 (단국대학교 동물자원과학과) ;
  • 김인호 (단국대학교 동물자원과학과) ;
  • 권오석 (단국대학교 동물자원과학과) ;
  • 이상환 (단국대학교 동물자원과학과) ;
  • 이제만 (단국대학교 동물자원과학과) ;
  • 김용철 (단국대학교 동물자원과학과) ;
  • 민병준 (단국대학교 동물자원과학과) ;
  • 이원백 (단국대학교 동물자원과학과)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

This study conducted to investigate the effects of dietary Korean medical herb residue on egg quality and serum cholesterol of laying hens under heat stress. One hundred forty four, 41 weeks old ISA brown commercial layer, were used in a 28 d growth assay with a 7d adjustment period. Dietary treatments Included 1) Control (basal diet), 2) KMHR1.0 (basal diet+1.0% korean medical herb residue), 2) KMHR2.0 (basal diet+2.0% Korean medical herb residue). For overall Period, laying hens fed KMHR1.0 diet were higher hen-day egg production than laying hens fed Control and KMHR2.0 diets with significant difference (quadratic effect, p<0.01). Egg weight, egg shell breaking strength and egg shell thickness were not influenced by Korean medical herb residue supplementation (P>0.05). As adding level of Korean medical herb residue increased in the diets, yolk color tended to increase, however, the differences failed to reach significance (P>0.05). Also, egg yolk index was not influenced by korean medical herb residue supplementation (P>0.05). Total-, HDL- LDL+VLDL-cholesterol and triglyceride concentrations in serum tended to increase as the concentration of Korean medical herb residue in the diets was increased without significant difference (P>0.05). In conclusion, supplementing 1.0% Korean medical herb residue to a corn SBM meal diet for laying hens increased hen-day egg production.

본 연구의 목적은 고온스트레스하에서 한방부산물의 첨가가 산란계의 생산성 및 난각특성에 미치는 영향을 조사하고자 실시하였다. 사양시험은 41주령 ISA brown 갈색계 144수를 공시하였으며, 처리구로는 옥수수-대두박 위주의 사료(Con; 기초사료), 기초사료에 한방부산물을 1.0% 첨가한 구(KMHR1.0; 기초사료+1.0% 한방부산물), 기초사료에 한방부산물을 2.0% 첨가한 구(KMHR2.0; 기초사료+2.0% 한방부산물)로 3개 처리로 구성되었다. 총 28일간의 사양시험기간 동안, 산란율에 있어 KMHR1.0 처리구가 다른 처리구와 비교하여 유의적으로 높게 평가되었다. (quadratic effect, p<0.01). 산란계 사료내 한방부산물을 첨가할 경우 난중 및 난각강도에는 영향을 미치지 못하는 것으로 평가되었다 (P>0.05). 난각두께는 둔단부, 예단부 그리고 중앙부에서 한방부산물 첨가구가 감소하는 경향을 보였으나 처리구간에 통계적으로 유의적인 차이는 보이지 않았다 (P>0.05). 난황색은 대조구와 비교하여 한방부산물의 첨가 수준이 증가함에 따라 높아지는 경향을 보였으나 통계적으로 유의적인 차이는 보이지 않았다 (P>0.05). 또한, 난황계수에 있어서도 대조구와 처리구간에 유의적인 차이를 보이지 않았다 (P>0.05). 혈청내 총 콜레스테롤, 중성지질, HDL-콜레스테롤과 LDL+VLDL-콜레스테롤 함량에 있어서는 대조구와 비교하여 한방부산물의 첨가 수준이 증가함에 높아지는 경 향을 보였으나 유의적인 차이는 보이지 않았다(P>0.05). 결론적으로, 고온 스트레스에 노출된 산란계에 있어 1.0% 수준의 한방부산물 첨가는 산란율을 증가시키는 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. Clinic Chem v.20 Enzymatic determination of total serum cholesterol Allain,C.C.;Poon,L.S.;Chan,C.S.G.;Richmond,W.;Fu,P.C.
  2. Official Methods of Analysis(16th Ed.) AOAC
  3. World's Poult Sci v.49 A role for sodium bicarbonate supplements for growing broiler at high temperatures Balnave,D.;Gorman,I.
  4. Poult Sci v.76 Improving eggshell quality at high temperatures with dietary sodium bicarbonate Balnave,D.;Muheereza,S.K.
  5. Poult Sci v.72 Broier water balance and thermobalance during thermo-neutral and high ambient temperature exposure Belay,T.;Teeter,R.G.
  6. Br Poult Sci v.39 Influence of high dietary vitamin E supplementation on egg production and plasma characteristics in hens subjected to heat stress Bollengier-Lee S.;Mitchell,M.A.;Utomo,D.B.;Williams,P.E.;Whitehead,C.C.
  7. Br Poult Sci v.40 Optimal dietary concentration of vitamin E for alleviating the effect of heat stress on egg production in laying hens Bollengier-Lee S.;Williams,P.E.;Whitehead,C.C.
  8. Poult Sci v.65 Use of ammonium chloride and sodium bicarbonate in acute heat exposure of broilers Branton,S.L.;Reece,F.N.;Deaton,J.W.
  9. Poult Sci v.72 no.SUP.1 Dietary oats produces beneficial effect on egg production during heat stress Brown,T.M.;Beck,M.M.;Douglas,J.H.;Scheldeler,S.E.
  10. Poult Sci v.60 Effect of ambient temperature on mineral retention and balance of the broiler chicks El Husseiny,O.;Creger,C.R.
  11. J Nutr v.121 The effect of fish oil on triglyceride, cholesterol, fibrinogen and malonaldehyde in humans supplemented with vitamin E Haglund,O.;Luostarinen,R.;Wallin,R.;Wibell,L.;Saldeen,T.
  12. Br Poult Sci v.40 Sodium bicarbonate and potassium bicarbonate supplements for broilers can cause poor performance at high temperatures Hayat,J.;Balnave,D.;Brake,J.
  13. Biosci Biotech Biochem v.59 The elevation of plasma concentration of high-density lipoprotein cholesterol in mice fed with protein from proso millet Naoyuki,N.;Yoshiharu,F.
  14. Nutrient requirement of poultry NRC
  15. Design and analysis of experiments Peterson,R.G.
  16. Poult Sci v.80 Effects of vitamin E and C supplementation on performance, in vitro lymphocyte proliferation, and antioxidant status of laying hens during heat stress Puthpongsiriporn,U.;Scheideler,S.E.;Sell,J.L.;Beck,M.M.
  17. Poult Sci v.51 Effects of high temperature and humidity on heat prostration of broiler chickens Reece,F.N.;Deaton,J.W.;Kubena,L.F.
  18. SAS user guide. release 6.(12 edition) SAS
  19. Poult Sci v.30 Methods for measuring yolk index Sauter,E.A.;Stadelman,W.J.;Harns,V.;Mclaren,B.A.
  20. Poult Sci v.65 High chronic ambient temperature stress effects on broiler acid-base balance and their response to supplemental ammonium chloride, potassium chloride, and potassium carbonate Teeter,R.G.;Smith,M.O.
  21. Poult Sci v.64 Chronic heat stress and respiratory alkalosis: occurrence and treatment in broiler chicks Teeter,R.G.;Smith,M.O.;Owens,F.N.;Arp,S.C.;Sangiah,S.;Breazile,F.E.
  22. 한국축산학회지 v.41 고온스트레스하에서 chromium picolinate 및 riboflavin 첨가가 육계생산성적 및 체조성에 미치는 영향 권순관;안병기;강창원
  23. 한국가금학회지 v.26 한약재 부산물 첨가가 육계의 성장과 생리적 변화에 미치는 영향 박성진;유성오
  24. 한국영양사료학회지 v.21 부존자원으로서의 한약재 부산물이 육계에 대한 사료가치 평가 박재현;송영한
  25. 한국가금학회지 v.22 사료 섬유질이 고온 스트레스를 받는 수탉 성계의 수분 출납, 혈액의 산-염기 평형, 체온 및 대사율에 미치는 영향 이지훈;이봉덕;이수기;유동;현화진