Abstract
To extend the freshness of late autumn Chinese cabbage, the packaging and loading effects on the quality were investigated during cold storage. Judging from overall quality during storage period, late autumn Chinese cabbage could be stored by 3 months at 0$\^{C}$ cold storage. However, late autumn Chinese cabbage was not acceptable for long-term storage because of its marketability and the storage cost. Among 3 packaging methods(PP-net, carton and plastic container) for stored Chinese cabbage, plastic container and carton were more effective than PP-net packaging for the freshness prolongation. Gas composition in the plastic bags during storage was not significantly different among packaging conditions and O$_2$ and CO$_2$ concentrations were 13∼18% and 0.75∼7.48%, respectively, MAP with plastic film was effective for the quality retention because of low oxygen composition and high humidity condition in the bags.
늦가을배추의 저온저장중 선도연장을 위하여 포장방법과 적입방법 개선에 대한 연구가 행하여졌다. 전반적인 상품성을 보았을 때 늦가을 배추는 $0^{\circ}C$에 저온 저장한 경우 3개월까지 저장, 출하가 가능한 것으로 여겨졌다. 그러나 저장 비용과 상품성에 따른 출고가격 등을 고려할 때 늦가을 김장 배추는 저장용 배추로는 부적합한 것으로 여겨졌다. 포장용기간 저장성은 플라스틱콘테이너와 골판지박스가 기존 그물망에 비하여 우수하게 나타났다. MAP 저장시 포장내의 가스 조성은 처리구간에 큰 유의적인 타이를 나타내지는 않았는데 대체로 산소 농도는 13~18% 정도, 이산화탄소는 0.75~7.48% 범위를 나타내었다. 따라서 배추의 호흡을 완전히 억제하기에는 부족한 환경 조건이었으나 $0^{\circ}C$ 저온 조건과 포장내의 고습도 조건의 조성으로 기존 저장방법에 비하여선도 연장 효과가 얻어진 것으로 사료되었다.