Inhibition of Chitin Sulfate on Human Low Density Lipoprotein(LDL) Oxidation by Macrophages

  • Ryu, Beung-Ho (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungsung University) ;
  • Yang, Seung-Taek (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungsung University) ;
  • Moon, Yoon-Hee (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungsung University)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

Growing evidence indicates that oxidized low density lipoprotein (LDL) may promote atherogenesis. Therefore, inhibition of LDL oxidation may impede this process. The effect of chitin sulfate on the susceptibility of human low density lipoprotein (LDL) to macrophages-induced oxidation was investigated by monitoring a thiobarbituric acid reactive substance (TBARS). Chitin sulfate inhibited LDL oxidation by macrophages in a dose dependent manner, with a 50~100$\mu$M, as assessed by TBAaS assay. Chitin sulfate, at 100 $\mu$M, almost completely inhibited the macrophage-induced increase in electrophoretic mobility of LDL. Also, chitin sulfate almost completely inhibit $O_2$ ̄ at concentration of 100 $\mu$M. These observations suggest that chitin sulfate might be an effective in prevention of atherosclerosis.

본 연구는 동맥경화의 원인으로 알려진 사람 oxidized low density lipoprotein (LDL)에 대한 chitin sulfate의 산화억제 효과에 대하여 실험하였다. 사람 LDL을 쥐의 마크로파지 유도 oxidized LDL로 산화시킬 때 chitin sulfate를 첨가하여 TBARS와 전기영동에 의한 이동상 및 $O_2$소거 기능을 확인하였다. 사람 LDL에 macrophage를 이용해서 LDL을 산화시킬 때 chitin sulfate를 50~100 $\mu$M 첨가하였을 때 억제 효과가 높았으며, chitin sulfate를 100 $\mu$M 첨가하였을 때 LDL의 산화가 거의 억제되었고, 전기영동에 의한 이동거리도 100 $\mu$M chitin sulfate에서 완전히 억제되었다. 그리고 phorbol myristate acetate를 처리한 마크로파아지 유도 활성 산소의 소거 효과는 chitin sulfate의 농도가 100$\mu$M일 때 거의 소거하였다. 이상의 결과로 보아 chitin sulfate는 동맥경화의 예방에 효과적이라는 결론을 얻었다.

Keywords