Toxicological Safety of Gamma-Irradiated Korean Soybean Fermentation Foods by SOS Chromotest

감마선 조사된 장류의 SOS Chromotest에 의한 독성학적 안전성 평가

  • 육홍선 (한국원자력연구소 방사선식품·생명공학기술개발팀) ;
  • 김동호 (한국원자력연구소 방사선식품·생명공학기술개발팀) ;
  • 이주운 (한국원자력연구소 방사선식품·생명공학기술개발팀) ;
  • 차보숙 (수원여자대학 식품과학부) ;
  • 변명우 (한국원자력연구소 방사선식품·생명공학기술개발팀)
  • Published : 2001.06.01

Abstract

Toxicological safety on 20 kGy-gamma irradiated Kanjang (soy sauce), Doenjang (soybean paste), Kochujang (hot pepper paste) and Chunghukjang (soy paste) was determined by SOS Chromotest. As the strain of the SOS Chromotest, Escherichia coli PQ37 was used in the condition of presence or absence of an exogenous metabolizing system (S-9 mix). Water extract or organic solvent extract was prepared from samples, concentrated and tested by SOS Chromotest with S-9 mix or not. All irradiated samples were not different from non-irradiated one in the bacterial assay maintaining the below 1.5 of IF(induction factor) values in the adapted dose of 10,000$\mu\textrm{g}$/assay. The results indicated that any mutagenicity was not observed in 20 kGy-irradiated traditional soybean fermented foods.

우리나라 전통 장류의 위생화와 저장.유통안정성 확보를 위해 20 kGy 감마선 조사된 간장, 된장, 고추장, 청국장의 독성학적 안전성을 SOS Chromotest로 측정하였다. 대사활성계(S-9 mix) 존재 유무의 조건하에서 Escherichia coli PQ37을 SOS Chromotest 균주로 사용하였다. 시료는 물추출물, 용매추출물을 준비한 후 농축하여 S-9 mix를 첨가하거나 첨가하지 않은 조건에서 SOS Chromotes에 사용하였다. 결과적으로 10,00$\mu\textrm{g}$/assay의 투여 농도에서 1.5이하의 IF값을 유지했으며 조사된 모든 시료는 비조사구와 차이가 없었고, 20 kGy로 조사된 전통장류에서 어떠한 돌연변이원성도 발견되지 않았음을 확인할 수 있었다.

Keywords