Antimicrobial Effect of Mustard, Cinnamon, Japanese Pepper and Horseradish

겨자.계피.산초.고추냉이의 항균성 효과

  • 양지영 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 한종흔 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 강현록 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 황미경 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 이재우 (부경대학교 식품생명공학부)
  • Published : 2001.03.01

Abstract

Recently, consumer's demand for natural preservatives is increasing because of residual toxicity, mutagenicity and etc. of synthetic preservatives and th study of natural preservatives is being done. In this study, antimicrobial activity of spices was investigated. Fungi occurred in bread and d noodle without mustard after 3days and 4days, respectively. However, they didn't occured in bread and noodle with mustard ball. Temperature of the water used in mixing-up mustard powder didn't affect antimicrobial activity of mustard. Fungi occurred in bread with cinnamon, Japanese pepper or horseradish after 4days, 4days or 6days, respectively. However, there wasn't the occurrence of fungi in bread with mustard after 8days, yet. Mustard and horseradish of extracts by water of spices had a strong antimicrobial activity. But the extracts by ethanol had 1ow antimicrobial activity.

였고 6일 후에는 5개 모든 시료에서 곰팡이가 발생하였다. 겨자를 개는 물의 온도는 겨자의 항균성에 아무 영향을 주지 않았다. 계피와 산초의 경우 4일째부터 곰팡이가 발생하기 시작하였고, 고추냉이의 경우에는 6일째 곰팡이가 발생하였으며 겨자의 경우에는 8일이 지나도 곰팡이가 발생하지 않았다. 물에 의한 추출물 중 겨자와 고추냉이의 추출물이 항균력이 강하였고, 산초는 그보다 낮은 항균력을 나타내었다. 그러나 계피 추출물은 항균력의 거의 없었다. 에탄올에 의한 추출물 중 계피에서 추출한 것만 항균력이 조금 나타났고, 나머지의 경우에는 항균력이 거의 없었다.

Keywords