Effect of Ozone Treatment on Livestock Drinking Water Quality

오촌처리가 가축 음용수 수질에 미치는 영향

  • 최희철 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 이덕수 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 강희설 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 최종윤 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 유용희 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 한정대 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 노환국 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 권두중 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 김형호 (농촌진흥청 축산기술연구소)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

This research was carried out to investigate the effect of ozone treatment to improve the livestock drinking water quality. Ozone concentration treated was 18.5~36.5ppm in each system. PH and dissolved oxygen(DO) concentration in drinking water was increased by ozone and ozone+anion treatment. But there was no difference in UV used for drinking water treatment. Oxidation and deduction Potential(ORP) was increased while ozone was treated. Colony Forming Unit(CFU) of E. coli 0.8:$H^-$, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus was decreased after 30 minute to 1 hour ozone and UV treatment.

양돈.양계농장에서 가축음용수 수질향상을 위하여 이용이 확대되고 있는 오존발생기의 이용효과를 구명하고자 가축음용수에 3종의 표준균주를 접종 후 $O_3$A, $O_3$, UVL 등 3종류의 오존발생기를 공시하여 처리하였으며 그 결과는 다음과 같다. 1.가축음용수 오존처리시 pH는 $O_3$A구 6.84에서 8.01로, $O_3$구 6.81에서 7.59로 증가 했으나 UVL, Control구는 변화가 없었다. 2. 용존산소량은 $O_3$A구 6.43ppm에서 8.43 ppm으로, $O_3$구 6.40ppm에서 8.40ppm 으로 증가 했으나 UVL, Control구는 변화가 없었다. 3. 산화환원전위차는 $O_3$A구는 처리전 168.7 mV에서 502.3mV로 증가하였으며 $O_3$구는 164.3mV에서 409.7mV로 급격히 증가하였으나 UVL구나 Control구는 완만찬 증가를 보였다. 4. 가축음용수에 E. coli 08:$H^-$, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus를 접종 후 오존처리시 처리 30분 후 세균수는 급격하게 감소하였다.

Keywords